Centrul de Informare Turistică de la Ojdula, aspect unic în judeţul Covasna
Comuna covăsneană Ojdula are un Centru local de Informare Turistică cu un aspect unic în județ. Clădirea construită, din lemn, în formă de turn, se află la circa 150 de metri de Primărie. Investiţia a fost finanţată din fonduri europene prin proiectul Dezvoltarea marketingului turistic în Comuna Ojdula prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Scopul construcţiei este, pe lângă cel de a promova turismul din zonă, şi de a impulsiona tinerii să îşi deschidă pensiuni, pentru că în Ojdula nu există nicio unitate de cazare, cele mai apropiate fiind la Ghelinţa sau Târgu Secuiesc. „Sperăm că tinerii care au făcut câţiva bani în Occident să se gândească să se întoarcă acasă şi să acceseze fonduri pentru a construi pensiuni”, a declarat primarul Brănduş-Dendyuk Vasile-Silvestru.
Centrul este deschis vizitatorilor non-stop. În vârful clădirii turn se poate vedea o panoramă a împrejurimilor localităţii. În plus, în clădirea centrului se găsesc şi două birouri. Angajata de aici are misiunea de a prezenta turiştilor zona, dar şi de a le pregăti acestora pachete turistice personalizate la cerere.
„Depinde ce vrea omul să vadă. Avem pe site-ul www.visitojdula.ro programele disponibile şi de acolo fiecare poate să aleagă ce vrea. Avem variante de programe atât pentru iarnă, cât şi pentru vară. Vara putem să călătorim spre munte, unde avem o peşteră de 45 de metri, unde se pot găsi celebrele „diamante” de Ojdula. Am avut turişti care au fost acolo şi au găsit. Depinde de noroc”, ne-a spus ghidul turistic responsabil de Centrul de Informare din Ojdula, Finta Anna Szidónia.
Proiectul a costat peste 160.000 de euro şi a fost început în 2014. Pe lângă construcţia clădirii Centrului de Informare, în cadrul acestei finanţări au fost realizate şi o serie de materiale promoţionale, distribuite gratuit în cadrul centrului.
Chiar dacă Centrul de Informare Turistică din Ojdula este inspirat din cele care se găsesc în judeţul Harghita, primarul spune că centrul din localitatea sa este unic pentru că, spre deosebire de celelalte, acesta are acoperiş. „Clădirea diferă de altele din judeţul nostru sau din Harghita pentru că noi aparţinem de Ordinul Arhitecţilor din Braşov şi cei din Harghita de OAR Mureş. La noi s-a aprobat construcţia doar cu acoperiş”, a spus edilul din Ojdula.