ACTUALITATE 10 aprilie 2019

Centrul de Cultură Arcuş a sesizat Poliţia în legătură cu tăierea unor arbori din incinta fostului sediu

de Agerpres | 985 vizualizări

Conducerea Centrului de Cultură Arcuş, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, a sesizat Poliţia în legătură cu tăierea mai multor arbori din parcul castelului, exprimându-şi, totodată, îngrijorarea cu privire la starea sculpturilor rămase pe teritoriul acestuia după retrocedarea imobilului.

În sesizarea depusă la sediul Poliţiei Arcuş se arată, printre altele, că angajaţii Centrului de Cultură au observat, în urmă cu câteva zile, o maşină de mare tonaj care scotea lemn din incintă, presupunându-se că acesta ar fi fost tăiat din parcul rămas în proprietatea statutului român.

Conducerea Centrului de Cultură a subliniat că nu are posibilitatea de a verifica la faţa locului acest lucru şi nici starea lucrărilor de sculptură de pe domeniul de la Arcuş, aflate în inventarul său, deoarece persoana care a revendicat castelul a încuiat poarta de la intrare.

„Considerăm că orice activitate de exploatare forestieră din parc pune în pericol integritatea lucrărilor de artă monumentală (sculpturi), nimeni din cadrul Ministerului Culturii sau a Centrului de Cultură Arcuş nu are informaţii în legătură cu soarta acestor sculpturi în jurul cărora s-a exploatat masa lemnoasă. Menţionez că aceste sculpturi monumentale, aflate pe inventarul patrimoniului public al Statului Român, au o valoare estimată de evaluatori de artă de peste 20 milioane lei. Prin prezenta solicit verificarea şi cercetarea acestor fapte”, se arată în sesizare, căreia i-au fost ataşate şi câteva fotografii surprinse din vecinătate.

Conducerea Centrului de Cultură Arcuş a subliniat că imobilul este încă în litigiu, Tribunalul Galaţi anulând, în urmă cu câteva luni, hotărârea de retrocedare a castelului, pronunţată în anul 2004.

„Tribunalul Galaţi prin Hotărârea nr. 106 din 11.02.2019 a admis revizuirea sentinţei civile nr. 672/2004 prin care numitul Jankovich Besan Elemer a devenit proprietarul castelului, capelei şi a celor trei grajduri, respectiv prin care acesta a primit drept de folosinţă specială asupra terenului în suprafaţă de 9 hectare”, se mai arată în sesizare.

Conducerea Poliţiei Arcuş a confirmat primirea sesizării, menţionând că cercetările vor releva dacă s-a comis sau nu vreo ilegalitate.

Castelul de la Arcuş, care a aparţinut baronului Szentkereszty, căsătorit cu Maria Florescu Bibescu, a fost retrocedat unor rude îndepărtate ale acestora, stabilite în Africa de Sud.

Centrul de Cultură Arcuş, care a funcţionat în acest castel timp de 25 de ani, a fost evacuat în toamna anului 2015, prin executor judecătoresc, după ce reprezentanţii urmaşilor fostului proprietar au revendicat imobilul şi au obţinut, după mai mulţi ani de judecată, o sentinţă definitivă şi irevocabilă, proces care, însă, se va rejudeca după anularea dispusă de Tribunalul Galaţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.