ACTUALITATE 14 ianuarie 2016

Centrala termică din Întorsura Buzăului generează noi discuţii în spaţiul public

de Iulia Drăghici - Taraș | 1367 vizualizări

La începutul acestui an, o parte dintre întorsurenii care locuiesc la blocurile din oraş au semnalat, prin intermediul rețelelor de socializare online, că nu beneficiază de serviciile de încălzire de la centrala termică orăşenească, la care sunt branşaţi. Contactate de noi, autorităţile locale au explicat întreaga situaţie.

„Este adevărat că a fost o proble­mă. Este vorba despre o avarie, care s-a produs din cauză că în timpul verii managerul de atunci al centralei a gestionat deficitar serviciul”, ne-a declarat primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Acesta a explicat: „Primăria a cumpărat două şnecuri noi (n. red. – Transportor pentru materiale pulverulente sau în formă de pastă, format dintr-un arbore prevăzut cu o paletă elicoidală, cf. DEX), care au costat 7.000 de lei. Problema a fost că managerul Centralei termice de la vremea respectivă a achiziţionat şnecuri de dimensiunea 8, în loc de 10, cum era necesar pentru ca această centrală să funcţioneze corespunzător. Drept urmare, unul dintre aceste şnecuri s-a îndoit, producându-se o avarie. Reparaţia şnecului a durat 4 ore. Acesta a fost demontat, a fost îndreptat şi a fost montat la loc. În total, vorbim de cel mult 6 ore, timp în care a scăzut temperatura în blocurile racordate la sistemul de încălzire centrală a oraşului. În prezent căutăm să achiziţionăm şnecuri de 10, necesare acestei centrale termice”.

„Dacă în unele blocuri sunt branşate mai multe apartamente, atunci cantitatea de apă care ajunge acolo e mai mare, ceea ce înseamnă că aproape nu s-a simţit lipsa căldurii”, a adăugat Leca Băncilă.

Primarul a subliniat faptul că nici managerul de atunci al centralei, dar nici angajaţii din prezent, nu au informat autorităţile locale de eroarea care s-a produs la achizi­ţionarea şnecurilor. „Avizul pentru primirea materialelor l-a semnat specialistul manager. Noi nu am ştiut nimic. Dacă ştiam că şnecurile sunt necorespunzătoare, nu eram dispus să plătesc”, a explicat primarul. „Vreau să clarific şi ideea conform căreia de la Centrală au fost daţi afară specialiştii. Da, au fost concediaţi trei oameni pentru că au fost prinşi furând. Oamenii aceştia au făcut lucrări clandestine pentru propriul lor buzunar. Am angajat în locul acestor oameni trei persoane calificate pentru a face meseria de centralişti”, ne-a mai spus Leca Băncilă.

Modernizarea centralei termice, proiect în desfăşurare

Serviciul care furnizează în regim centralizat agentul termic pentru încălzirea blocurilor de locuinţe, dar şi a instituţiilor aflate în zona centrală a localităţii Întorsura Buzăului func­ţionează din anul 2004. Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare func­ţionării a crescut considerabil, iar nu­mărul beneficiarilor a scăzut. Astfel, autorităţile locale au identificat o serie de soluţii pentru această problemă.

Centru de biomasa Intorsura Buzaului lucrari ianuarie 2016 - 1

 

Încă din anul 2015, Primăria a început implementarea proiectului de reabilitare şi modernizare a centralei termice din oraş. Proiectul presupune atât construirea unui centru propriu de produs şi stocat biomasă, achiziţionarea unei centrale termice de dimensiuni mai mici, dar şi extinderea reţelei de distribuţie, potrivit notei de fundamentare a proiectului propus de autorităţi.

„Au început să sosească utilajele pentru modernizarea centralei termice. A sosit tocătorul şi se construiesc halele. Trebuie să spun că firma care construieşte centrul de produs şi stocat biomasă are o întârziere de 60 de zile, dar vor primi penalităţi pentru acest lucru. Proba­bil că la sfârşitul lunii februarie vom putea să producem biomasă”, ne-a mai precizat primarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Carcotas, 14 ianuarie 2016
Din ce produceti biomasa D-le Primar ? Din rahatul de la canalizare sau din deseurile menajere ce le colecteaza Salubritatea IBSV ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.