ACTUALITATE 17 mai 2022

Centrala din Întorsura Buzăului intră din nou în „vacanța” de vară

de Iulia Drăghici - Taraș | 984 vizualizări

Serviciul public de furnizare a agentului termic a fost oprit din nou la Întorsura Buzăului, din 16 mai a.c., și se va relua, cel mai probabil, în toamnă. Se întâmplă la fel ca în fiecare vară de câțiva ani încoace. Problema este aceeași: pierderile foarte mari pe care le generează sistemul de furnizare a apei calde și căldurii, din cauza capacității foarte mari a centralei, raportat, printre altele, și la numărul tot mai mic de beneficiari. 

A venit vara și oprim căldura și apa caldă pentru că centrala este ineficientă și nu ne permitem să pierdem cel puțin 50 – 60.000 de lei pe lună. Oamenii sunt pregătiți de ani de zile, și-au montat boilere. În perioada asta, până în toamnă, o să intrăm în revizie a centralei, în partea de revizie a schimbătoarelor și tot ce trebuie făcut pe timp de vară. Nu este rentabil să meargă centrala de șapte megawați pentru 0,5 megawați”, a spus luni, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, primarul Raul Urdă. 

Cât despre soluțiile pentru viitor, pentru a renunța o dată pentru totdeauna la „gaura neagră” a orașului, cum este caracterizată centrala termică, autoritățile spun că varianta obținerii de fonduri prin PNRR pentru un sistem de producere a energiei electrice și termice prin centrale eoliene este cea mai potrivită. 

Avem o firmă de consultanță care ne-a prezentat mai multe variante și am decis să mergem pe sistem cu centrale eoliene. Cam într-o lună o să fie gata o soluție tehnică. Am înființat firma EnergoTerm Întorsura pentru acest scop și este funcțională. După ce primim soluția tehnică, vom încerca să obținem fonduri prin PNRR”, a mai spus primarul. 

Centrala termică din Întorsura Buzăului este un veșnic subiect de discuții aprinse, pentru că produce pierderi însemnate la bugetul local și nici nu dă randament. Aceasta a fost pusă în funcțiune în anul 2004 printr-un program finanțat de guvernele danez şi român. Încă de la început s-a dovedit faptul că are o capacitate prea mare pentru nevoile orașului, mai ales că planurile inițiale de extindere și spre zona de case au fost oprite la scurt timp de la inaugurare. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.