#CentenarulMariiUniri Covasna: „Drumul Unirii“, reconstituit printr-un marş cu căruţe şi costume populare
Reconstituirea „Drumului Unirii“, plantarea a câte o sută de arbori în mai multe localităţi şi ridicarea unei troiţe pe vârful Lăcăuţi se numără printre numeroasele proiecte propuse a fi realizate în acest an în judeţul Covasna cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a declarat joi prefectul Sebastian Cucu.
„Astăzi a avut loc prima şedinţă a Comitetului judeţean pentru organizarea, sprijinirea şi monitorizarea activităţilor dedicate Centenarului Marii Uniri, comitet din pare fac parte reprezentaţi ai instituţiilor publice, ai administraţiilor locale, societăţii civile şi ai partidelor politice (...), care a avut ca prim obiectiv stabilirea liniilor în care se va lucra (...), precum şi prezentarea principalelor proiecte propuse pentru Centenar. (...) Sunt conturate foarte multe proiecte, aş spune eu mai mult decât interesante, cum ar fi un marş al Unirii (...), o reeditare, în fapt, a marşului pe care străbunii noştri l-au făcut în 1918 pentru a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia“, a declarat pentru AGERPRES prefectul Sebastian Cucu.
Propunerea, venită din partea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna şi Asociaţiei „Voievozii munţilor“ din Vâlcele, este ca marşul să se desfăşoare cu căruţele iar participanţii să poarte costume populare.
Potrivit prefectului, printre proiecte se mai numără amplasarea busturilor unor personalităţi locale şi naţionale care au contribuit la Marea Unire, denumirea unor străzi cu numele acestora, precum şi organizarea unor concerte, printre invitaţii propuşi numărându-se orchestra condusă de Nicolae Botgros şi Grigore Leşe.
„O idee pe care dorim să o punem cât mai repede în practică este de a înfiinţa în fiecare localitate a judeţului câte un părculeţ cu plantarea, în mod simbolic, a câte o sută de arbori, sens în care, iarăşi, reprezentantul ASTRA a luat legătura cu Direcţia Silvică. (...) Sunt o sumedenie de proiecte despre care vom mai discuta şi în următoarea şedinţă a comitetului, care va fi în 12 februarie“, a mai precizat prefectul.
Sebastian Cucu a menţionat, în context, că a înaintat Departamentului Centenar din cadrul Ministerului Culturii două proiecte de anvergură, unul ce vizează realizarea unui Monument al Unităţii Românilor de Pretutindeni pe vârful Lăcăuţi, la o altitudine de 1.777 metri şi altul, având ca obiectiv reabilitarea Cimitirului Eroilor din Sfântu Gheorghe, unde sunt înhumaţi ostaşi din 12 ţări căzuţi în timpul Primului Război Mondial.
„Sunt două proiecte de anvergură, cu o simbolistică aparte (...) şi sperăm că vor fi selectate spre finanţare“, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.
Sursa foto - Ministerul Culturii