ACTUALITATE 29 ianuarie 2017

Celebra Gaşcă Zurli susţine campania „Le dăm şcoala înapoi”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4057 vizualizări

Impresionată de povestea şcolii arse de la Comandău, Mirela Retegan, prezentă joi la conferinţa APChat de la Sfântu Gheorghe, a decis să extindă campania la nivel naţional 

„În spatele unui copil Lumină se află un părinte Soare” sau „joaca nu trebuie să dispară din vieţile noastre” sunt două dintre multele mesaje pe care fondatorul celei mai iubite trupe de animaţie din ţară (Gaşca Zurli), Mirela Retegan, le-a împărtăşit tuturor celor prezenţi în Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe, în seara zilei de joi, 26 ianuarie. S-a vorbit serios, de la suflet la suflet, dar s-a şi râs, s-a copilărit şi dansat în prezenţa invitatului celei de-a zecea conferinţe APChat, prima din anul 2017.

Evenimentul cu tema „Bătaia NU e ruptă din Rai” se înscrie, fără îndoială, în rândul celor mai reuşite conferinţe APChat. Acest lucru se datorează şi faptului că Mirela Retegan a anunţat oficial că Gaşca Zurli se alătură campaniei de strângere de fonduri „Le dăm şcoala înapoi”, pentru reconstruirea şcolii din Comandău.

apchat-Mirela Retegan (30)„De foarte puţine ori am întâlnit atât de mulţi oameni frumoşi, deschişi şi dornici să fie cei mai buni părinţi pentru copiii lor. Sunt foarte fericită că am fost astăzi aici. Îmi doresc să revin, abia aştept! M-am simţit minunat, firesc şi liber şi mă bucur că v-am cunoscut şi sper că astăzi părinţii din Sfântu Gheorghe au rămas măcar cu gândul meu, că „în spatele unui copil Lumină trebuie să fie un părinte Soare”. Vă mulţumesc, sunt onorată, fericită şi abia aştept să revin şi să reîntâlnesc părinţii şi copiii din Sfântu Gheorghe”, ne-a declarat la finalul evenimentului Antrenorul Părinţilor, Mirela Retegan. Aceasta a mai transmis că părinţii din Sfântu Gheorghe ar trebui să aibă mereu în minte faptul că joaca e limbajul iubirii dintre părinţi şi copii. „Atunci când se termină joaca şi lucrurile se iau foarte tare în serios, nu mai există bucuria de a face ceva. Un copil, mai mult decât oricine, are nevoie să i se dea în continuare dreptul la joacă pentru că este singurul lucru care îl preocupă de fapt”, spune Mirela Retegan.

Doar zâmbete largi şi încredere în priviri afişau toate chipurile celor care au ascultat şi participat la conferinţa susţinută joi de Mirela Retegan în reşedinţa de judeţ.

apchat-Mirela Retegan (27)„A fost minunat! Am învăţat lucruri noi, sfaturi foarte utile şi bune pentru părinţi. Tocmai din acest motiv am ales să vin astăzi cu copilul, pentru că îmi place să fiu tot timpul alături de el, chiar şi în astfel de momente. (...) Am învăţat spre exemplu că trebuie să acordăm mai mult timp copiilor, că joaca este foarte importantă sau că nu mai trebuie să fim foarte autoritari, ci puţin mai permisivi şi îngăduitori cu cei mici. Trebuie să le arătăm că îi iubim şi fără să îi dojenim. Ne bucurăm că am cunoscut-o pe doamna Mirela. E o femeie nemaipomenită! Ne-am simţit extraordinar! O mai aşteptăm la Sfântu Gheorghe!”, ne-a spus Cristina Iorga, mama lui Andrei, copilul alături de care Mirela Retegan i-a invitat pe toţi cei prezenţi în sală la dans, pe melodia „Am o căsuţă mică”.

„A fost super! Ne-am amintit ce am uitat. Ne regăsim întru totul în ceea ce s-a povestit azi aici. Ne place atitudinea Mirelei şi viziunea ei despre tot”, ne-a spus o altă mămică din Sfântu Gheorghe.

„Bătaia NU e ruptă din Rai”

Vorbe din popor spun că „unde dă mama, creşte” sau că „bătaia e ruptă din Rai”. Exact aceasta a fost misiunea Mirelei Retegan în cadrul conferinţei APChat: de a convinge părinţii că bătaia face mai mult rău decât bine în relaţia cu propriul copil.

„Orice gest de agresivitate înseamnă agresivitate. Fie că îl baţi până nu se mai ridică sau doar l-ai lovit o dată este fix acelaşi lucru: incapacitatea ta de a te abţine. (...) Chiar dacă vi s-a întâmplat vreodată să faceţi asta, e un obicei care trebuie să dispară din viaţa noastră pentru că nu construieşte, ci dărâmă. Bătaia dărâmă, iar noi avem nevoie să construim relaţii cu copiii noştri. Chiar avem nevoie ca copiii noştri să crească cu încredere în noi”, a spus Mirela Retegan către cei prezenţi la eveniment.

Gaşca Zurli se alătură campaniei „Le dăm şcoala înapoi”apchat-Mirela Retegan (7)

Drama petrecută la începutul lunii ianuarie în localitatea covăsneană Comandău, când mai bine de jumătate de şcoală a fost mistuită de un incendiu şi prezentată în cadrul campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, a făcut-o pe Mirela Retegan să ia iniţiativa de a să se alătura procesului de construire a noii şcoli.

„Mirela Retegan va pleca în curând într-un turneu prin țară. Putem spune că acest turneu s-a deschis cu Sfântu Gheorghe chiar dacă nu era inclus în traseu. Joi am avut o ediție de APChat foarte importantă. În primul rând am aflat câte greșeli involuntare facem în relația cu părinții noștri. Apoi ne-am aflat față în față cu o femeie care, din nevoia de a fi alături de copilul ei, a găsit varianta cea mai bună de a-și câștiga existența „vânzând” ceva aparent banal, sfaturi despre cum să te porți cu copilul. În plus, am și râs pe săturate, căci Mirela Retegan face un adevărat stand-up comedy din prezentările ei. Dar ceea ce este cu adevărat notabil este faptul că fondatorul Găştii Zurli s-a alăturat campaniei „Le dăm școala înapoi”, inițiată de Asociaţia pentru Comunitate (APC), cu scopul reconstrucției școlii arse de la Comandău. Astfel, în luna februarie va veni din nou la Sfântu Gheorghe, de data aceasta împreună cu trupa Zurli, pentru a susține o reprezentație în scop caritabil. Banii de pe bilete vor fi donați în totalitate scopului amintit”, a spus Mirela Cara Dragu, coordonatorul evenimentului APChat.

„Vreau să reconstruim acea şcoală şi o să o facem împreună cu Asociaţia pentru Comunitate. Sunt sigură că poate chiar mai repede de începutul anului şcolar 2017/2018 copiii de acolo vor avea o şcoală nouă şi mai frumoasă şi mai luminoasă şi mai spaţioasă şi Gaşca Zurli o să fie o parte importantă din acest proiect”, ne-a spus entuziasmată Mirela Retegan.

Doar invitaţi unul şi unul la conferinţele APChat

Conferinţa APChat de joi, a zecea la număr, a adus-o în faţa covăsnenilor pe Mirela Retegan, femeia care a dus dragostea pentru copilul ei la rang de fenomen național, al cărei glas se face mereu ascultat de către părinţi. Cu o comunitate de peste 200.000 de părinți, Mirela Retegan este o sursă de inspirație în fiecare zi. Articolele de pe blogul personal www.mirelaretegan.ro se bucură de un succes enorm, atingând în 2016 peste 1 milion de utilizatori, multe dintre articole ajungând virale pe internet. În toamna lui 2016, Mirela Retegan a lansat Campionatul Național de joacă, unde s-a întâlnit cu peste 10.000 de părinți din România cărora le-a împărtășit din experiența ei de mamă în super proiectul Antrenorul Părinților.

Evenimentul APChat se înscrie în rândul activităţilor organizate de Asociaţia pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe. APChat, seria de întâlniri ale covăsnenilor cu personalităţi marcante din lumea culturală, artistică, științifică și nu numai, a debutat în 24 septembrie 2015.

Prima ediţie l-a avut invitat pe Alexandru Mironov, jurnalist de știință, fost ministru al Tineretului și Sporturilor, autor și povestitor de SF și senior editor al revistei „Știință și tehnică”. Printre invitaţii de marcă ce s-au aflat în faţa publicului covăsnean prin intermediul APC şi „Observatorul de Covasna” se mai numără specialista în psihologie Aurora Liiceanu, îndrăgitul şi cunoscutul actor, recent plecat la ceruri, Ion Besoiu, cosmonautul de legendă Dumitru Prunariu, singurul campion paralimpic al României, Eduard Novak, astronomul român Cătălin Beldea, cunoscut ca „vânătorul de eclipse”, și ecologistul Magor Csibi, preşedintele World Wide Fund for Nature Romania.

Nu trebuie să trecem cu vederea faptul că Asociaţia pentru Comunitate a adus pe scena Teatrului „Andrei Mureşanu” celebrul spectacol „Freak Show” al lui Florin Piersic Jr., care s-a jucat cu casa închisă la teatrele din capitală, din țară și din străinătate. Mai mult, tot în rândul premierelor din zona dramaturgiei, APC a oferit covăsnenilor şansa de a vedea spectacolul de teatru creştin „Urma paşilor Tăi”, în regia Elizei Bercu-Bodeanu.

apchat-Mirela Retegan (5)După o scurtă pauză, dată de vacanţa de vară, în 27 octombrie 2016 unul dintre cei mai iubiţi preoţi din România, Constantin Necula, a dat startul celui de-al doilea sezon APChat. Acesta a susţinut conferinţele sale cu numărul 1.000 şi 1.001 la Sfântu Gheorghe, respectiv Întorsura Buzăului, în faţa a peste 700 de persoane.

O lună mai târziu, solistul, compozitorul şi producătorul trupei Viţa de Vie, Adrian Despot, a vorbit la Sfântu Gheorghe în faţa a peste 150 de persoane, majoritatea tineri, despre reperele tinerei generații în societatea de astăzi.

Evenimentele coordonate de Asociaţia pentru Comunitate se remarcă mai ales prin temele actuale de discuţie abordate de invitaţi, sesiunea de întrebări şi răspunsuri, atmosfera relaxantă şi prietenoasă, precum şi prin publicul din ce în ce mai numeros.

La conferinţele APChat intrarea este liberă datorită sponsorului Autoliv, cel mai important angajator din judeţ. Parteneri în organizarea evenimentului de joi au fost cotidianul „Observatorul de Covasna”, Biblioteca Judeţeană „Bod Péter” şi Pensiunea Lucia din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.