ACTUALITATE 11 octombrie 2016

Cele mai bune lucrări de la Bienala de Grafică, premiate miercuri

de Iulia Drăghici - Taraș | 834 vizualizări

A patra ediţie a Bienalei de Grafică a Ţinutului Secuiesc are deschiderea festivă miercuri, 12 octombrie, începând cu ora 17 la Centrul de Artă din Transilvania. Gala decernării premiilor din această ediţie are loc în aceeaşi zi, de la ora 18, la Teatrul Tamási Áron. 507 artişti din 41 de ţări, printre care şi Argentina, Mexic, SUA, Taiwan sau Thailanda, au trimis 1.238 de lucrări pentru această ediţie a Bienalei. Dintre acestea, 312 lucrări au fost selectate de un juriu specializat şi doar câteva vor fi premiate miercuri.

La gala de premiere va cânta formaţia Jazzappella, formată din 6 membri care interpretează melodii jazz fără a folosi instrumente.

Potrivit programului, expoziţia prezentată în deschiderea festivă, de la Centrul de Artă din Transilvania, va putea fi vizitată până în 13 noiembrie, de marţi până vineri, între orele 10 şi 17 şi sâmbăta şi duminica între orele 10 – 14.

Ultima acţiune din cadrul acestei ediţii a Bienalei de Grafică a Ţinutului Secuiesc are loc joi, 13 octombrie, de la ora 18 la Casa cu Arcade, când va avea loc vernisajul expoziţiei personale a graficianului Ioan Horvath Bugnariu – LITHO. Evenimentul va fi deschis de istoricul de artă Németh Júlia. Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 1 noiembrie, de luni până joi între orele 8 şi 16 şi vineri între orele 9 şi 17.

Programul Bienalei a debutat în 16 septembrie cu Plakatfest, unica expoziţie din România dedicată afişului polonez contemporan. Până în 12 octombrie la Casa cu Arcade sunt expuse 35 de afişe realizate de artiştii polonezi.

Tot în cadrul activităţilor Bienalei Grafice din acest an, în data de 6 octombrie la Centrul de Artă al Transilvaniei a avut loc lansarea cărţii „Placa de tipar şi/sau calculator”, scrisă de dr. Béla Szepessy. A doua zi, acelaşi Béla Szepessy a susţinut un atelier de lucru, numit „Grafica în bucătărie”. În 11 octombrie, unul dintre câştigătorii ediţiei anterioare, artista Erika Szőke, a susţinut vernisajul expoziţiei „Întinde cearceaful!” la spaţiul de Artă Contemporană MAGMA.

„Încă din ediţia trecută Bienala s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari evenimente în domeniu din ţară din punct de vedere al participării artiştilor din diferite ţări. De anul acesta suntem remarcaţi şi peste hotare. Spre exemplu, organizatorii Bienalei din Cracovia au promovat pe site-urile lor link-uri spre evenimentul nostru, fapt care din punct de vedere profesional se consideră un fel de recunoaştere fiindcă nu oricine apare acolo. În plus, mai multe universităţi de specialitate s-au oferit să ne ajute cu premii”, a declarat Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna.

Organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc – ediția a 4-a sunt Consiliul Județean Covasna, Consiliul Județean Harghita, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural și de Arte – Lăzarea. Coorganizatori: Centrul de Arte din Transilvania, Muzeul Național Secuiesc, Spațiul Expozițional de Arte Contemporane Magma, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Sfântu Gheorghe, Casa cu Arcade.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.