ACTUALITATE 31 octombrie 2008

Cel mai mare venit lunar din judeţ: 44.000 de lei

de Covasna Media | 748 vizualizări

Imensa sumă a fost câştigată în luna iulie de un angajat din domeniul „servicii de administrare publică generală“

Cel mai mare venit înregistrat în luna iulie în judeţul Covasna a fost al unui angajat din domeniul „servicii de administrare publică generală“. Acesta a încasat într-o singură lună 43.990 de lei, bani care provin atât din salariu cât şi din prime şi sporuri. Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, acesta a fost cel mai mare venit înregistrat în ultimele luni în judeţ. În luna august cel mai mare venit a fost de 30.000 lei şi s-a înregistrat la mai mulţi angajaţi din cadrul unei firme de electronice care se ocupă de comerţul cu amănuntul. Potrivit aceleiaşi surse, aceştia au primit o parte din venit în plic şi o parte a fost pe card, mulţi patroni obişnuind să facă plăţi la gri. Alte venituri record înregistrate în luna august au mai fost în telecomunicaţii, 20.000 de lei, şi în domeniul textil, 18.000 de lei. În luna august, salariul mediu brut a fost de 1.200 de lei la nivelul ...

Imensa sumă a fost câştigată în luna iulie de un angajat din domeniul „servicii de administrare publică generală“

Cel mai mare venit înregistrat în luna iulie în judeţul Covasna a fost al unui angajat din domeniul „servicii de administrare publică generală“. Acesta a încasat într-o singură lună 43.990 de lei, bani care provin atât din salariu cât şi din prime şi sporuri. Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, acesta a fost cel mai mare venit înregistrat în ultimele luni în judeţ. În luna august cel mai mare venit a fost de 30.000 lei şi s-a înregistrat la mai mulţi angajaţi din cadrul unei firme de electronice care se ocupă de comerţul cu amănuntul. Potrivit aceleiaşi surse, aceştia au primit o parte din venit în plic şi o parte a fost pe card, mulţi patroni obişnuind să facă plăţi la gri. Alte venituri record înregistrate în luna august au mai fost în telecomunicaţii, 20.000 de lei, şi în domeniul textil, 18.000 de lei. În luna august, salariul mediu brut a fost de 1.200 de lei la nivelul judeţului şi de aproape 1.100 de lei venitul mediu net. În aceeaşi lună au fost înregistrate aproximativ 800 de persoane care au avut un venit mai mic de 500 de lei. În luna august au fost înregistrate aproape 44.000 de persoane care au lucrat cu normă întreagă, aproape jumătate dintre aceştia fiind bugetari.

Rata şomajului - 7,17%

Rata şomajului în judeţul Covasna continuă să crească. Astfel, dacă la începutul anului se înregistra o rată de 7,13%, în prezent aceasta a ajuns la 7,17%. În prezent sunt în evidenţă aproximativ 6.500 de şomeri din care 55% bărbaţi, dintre aceştia doar 25% fiind indemnizabili. Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, şomajul va atinge cote alarmante anul viitor, numărul şomerilor ajungând la aproape 1 milion la nivel naţional. În perioada următoare, mai multe firme au anunţat diponibilizări, numărul acestora ajungând la aproape 200. Una dintre firmele care vor disponibiliza personal este fosta Fabrică de Ţigarete (SC Galaxi Tabacoo SA Sucursala Sfântu-Gheorghe), 40 de disponi bilizări. Aici patronatul va oferi plăţi compensatorii persoanelor disponibilizate, plata făcându-se pe par cursul a 12 luni, în ciuda dorinţei angajaţilor care au dorit plata integrală, într-o singură tranşă. STFD Transfond SA Sucursala Sfântu-Gheorghe va disponibiliza de asemenea patru persoane, urmând ca sucursala să se desfiinţeze. De la SC Goscom SA Baraolt vor fi disponibilizate 33 de persoane, SC Turism Covasna SA va disponibiliza 123 de persoane, SC Canda Textile Logistic Ro SRL va disponibiliza 17 persoane, SC Skatcart SRL 29 de persoane. SC Leineweber SA a disponibilizat deja 20 de persoane, din care 16 necalificaţi, urmând ca în lunile noiembrie şi decembrie să mai fie disponibilizate alte 40 de persoane. Toate cele 60 de persoane disponibilizate de la SC Leinewber SA vor beneficia de plăţi compensatorii.

Forţă de muncă din Asia

Mai multe firme din Malaezia care au forţă de muncă disponibilă au contactat Ambasada României din Kuala Lampur în vederea anagajării acestora pe teritoriul României. Forţa de muncă provine din Bangladesh, Filipine, Sri Lanka şi Nepal, iar domeniile de activitate sunt construcţiile, industria textilă, agricultura sau industria hotelieră. Firmele care doresc forţă de muncă din Asia pot contacta Ambasada României din Kuala Lampur, firmele din Malaezia fiind dispuse să vină în România pentru negocieri. În prezent, în judeţul Covasna şi-a arătat interesul de a angaja forţă de muncă străină o singură firmă de construcţii din Sfântu-Gheorghe. Aceasta doreşte să angajeze 50 de persoane. Alte 17 persoane, care în prezent lucrează în Spania, au făcut o cerere prin care doresc să revină în ţară pentru a lucra aici. Două dintre ele au solicitat loc de muncă în Braşov, iar alta în orice localitate din ţară.

Viorel Iordan

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.