ACTUALITATE 16 august 2018

Cel mai mare festival gastronomic din județ revine la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 696 vizualizări

La a doua ediție a Festivalului Deliciilor Dulci sunt așteptate 20 de echipe participante la concursul de făcut kürtőskalács

Festivalul Deliciilor Dulci revine în Sfântu Gheorghe în perioada 7 – 9 septembrie a.c. Centrul reședinței județului Covasna va găzdui astfel a doua ediție a evenimentului care se organizează în jurul concursului de făcut kürtőskalács. La fel ca în anii trecuți, organizatorii anunță concerte cu artiști români și maghiari, dar și activități pentru copii și alte evenimente menite să aducă în capitala județului Covasna cât mai mulți turiști și pofticioși de bunătăți dulci.   

Startul înscrierilor la concurs s-a dat marți, 14 august. Organizatorii așteaptă 20 de echipe participante la concurs, aproape dublu față de anul trecut, când s-a derulat prima ediție.

„Anul acesta nu cred că trebuie să ne facem probleme dacă vom avea echipe. Să sperăm că vom putea să dăm șansa tuturor echipelor care vor dori să participe, dar totuși trebuie să ne încadrăm în centrul orașului, iar aici mai mult de 20 de echipe, cu 20 de standuri nu încap. (...) Vineri, în prima seară, o să avem ansambluri folclorice românești și maghiare din județ. Totodată o să fie și programe pentru copii. Toate detaliile privind aceste programe o să le anunțăm săptămâna viitoare” a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

„Văzând succesul de anul trecut, pentru că acest festival a fost și este cel mai mare festival gastronomic al Ținutului Secuiesc, anul ăsta avem câteva noutăți și probabil ca și mărime și ca și distracție o să fie mai mare decât anul trecut”, a anunțat și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Parteneriat cu Brașovul, dar și cu Harghita și Mureș

Printre noutățile anunțate de organizatori se numără un parteneriat cu județele Harghita și Mureș, prin care cele două județe să sprijine organizarea evenimentului cu furnizarea a câte unui sac de făină fină, necesar concursului de kürtőskalács.

De asemenea, tot în rândul noutăților din cea de-a doua ediție a Festivalului se numără realizarea unui parteneriat cu autoritățile din județul Brașov, prin care să se promoveze zonele județului Covasna, prin intermediul evenimentului, astfel încât să atragă turiști atât din județul vecin, cât și dintre cei care se află în prezent în vizită în zona Brașovului.  

„Brașovul e mai aproape de Sfântu Gheorghe decât Târgu Secuiesc”, a punctat Tamás Sándor.

Câștigătorul concursului va merge la un festival similar din Ungaria

Tot în rândul veștilor noi anunțate în cadrul conferinței de presă se numără un alt parteneriat, însă de această dată cu reprezentanții unui festival al kürtőskalács-ului din Budapesta. Astfel, câștigătorii concursului din Sfântu Gheorghe vor fi calificați automat pentru a participa la evenimentul din Ungaria, din octombrie 2018.

„Am legat un parteneriat cu organizatorii festivalului din Budapesta, ceea ce presupune că ei vor veni la festivalul nostru și câștigătorul de la Sfântu Gheorghe va participa la festivalul de la Budapesta, care va avea loc în 12 – 14 octombrie anul acesta”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Covasna.

Potrivit maestrului cofetar Farkas Ferenc, președintele juriului la concursul din cadrul Kürtősfeszt, anul acesta sunt așteptate preparate de calitate superioară celor de anul trecut, mai ales că prima ediție poate fi folosită ca experiență benefică de învățare.

Festivalul Deliciilor Dulci a avut anul trecut 11 participanți în cadrul concursului de făcut kürtőskalács. În timpul festivalului de trei zile, centrul municipiului Sfântu Gheorghe a fost vizitat de aproape 20.000 de persoane și s-au vândut aproximativ 15.000 de cozonaci secuiești.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.