ACTUALITATE 9 decembrie 2009

Ceartă pe apă, săpături şi ţevi la Sâncrai

de Covasna Media | 772 vizualizări
Un şanţ de un kilometru încinge spiritele la Ilieni [singlepic=692,250,250,,left]Scandal şi nervi la Sâncrai, unde în partea de Nord a localităţii se fac săpături pentru introducerea apei curente. Lucrările de introducere a apei au fost demarate cu câteva zile în urmă, fiind deja realizate săpături pe o distanţă de aproximativ un kilometru, însă nu Primăria Ilieni este răspunzătoare de acestea. Potrivit primarului comunei Ilieni, Fodor Imre, responsabili de respectiva iniţiativă sunt Peter Janos şi Ciprian Vrânceanu, care au săpat un kilometru de şanţ şi au montat o ţeavă pentru apă. „Toată povestea a început pe 30 noiembrie, când domnul Peter Janos a venit la Primărie şi a anunţat că vrea să facă un branşament în zona rezidenţială a Sâncraiului. El a cerut acordul pentru a se face racordare la reţeaua de la Sâncrai, însă eu i-am spus că pentru aşa ceva este necesară o autorizaţie de construcţie şi un proiect tehnic.

Un şanţ de un kilometru încinge spiritele la Ilieni

Scandal şi nervi la Sâncrai, unde în partea de Nord a localităţii se fac săpături pentru introducerea apei curente. Lucrările de introducere a apei au fost demarate cu câteva zile în urmă, fiind deja realizate săpături pe o distanţă de aproximativ un kilometru, însă nu Primăria Ilieni este răspunzătoare de acestea.

Potrivit primarului comunei Ilieni, Fodor Imre, responsabili de respectiva iniţiativă sunt Peter Janos şi Ciprian Vrânceanu, care au săpat un kilometru de şanţ şi au montat o ţeavă pentru apă. „Toată povestea a început pe 30 noiembrie, când domnul Peter Janos a venit la Primărie şi a anunţat că vrea să facă un branşament în zona rezidenţială a Sâncraiului. El a cerut acordul pentru a se face racordare la reţeaua de la Sâncrai, însă eu i-am spus că pentru aşa ceva este necesară o autorizaţie de construcţie şi un proiect tehnic. I-am explicat că există probleme cu reţeaua de apă de la Sâncrai, mai ales în ceea ce priveşte presiunea şi că trebuie un plan exact, însă după aceea ne-am pomenit cu excavator pentru săpături. I-am explicat domnului Peter Janos că nu se poate, acolo este vorba şi de domeniu public şi de terenuri private, dar totuşi au început săpăturile”, explică primarul Fodor Imre.

Primarul spune că întreaga situaţie a fost provocată de către Peter Janos şi Ciprian Vrânceanu, care au terenuri în zona cu pricina şi că, atunci când i-a contactat pe aceştia pentru a lămuri povestea, ambii au negat că ar avea vreun amestec.

„Primăria i-a amendat atât pe Peter Janos cât şi pe Ciprian Vrânceanu, cu câte 10. 000 de lei. Eu vreau să se ştie că nu sunt împotriva dezvoltării zonei, este vorba despre aproximativ 50 de gospodării care ar trebui racordate la apă curentă, problema mea e legată de legalitate. Trebuie să se înţeleagă că aceste lucruri trebuie făcute împreună, le-am explicat şi cum trebuie făcut, pe ce proiecte, astfel încât să vorbim de o lucrare în regulă din punct de vedere tehnic şi să putem conlucra”, mai spune primarul, adăugând că pentru branşament este necesar un Plan urbanistic zonal, deviz general, proiect tehnic, studiu de fezabilitate şi măsurători topografice.

Apă pentru copii

Peter Janos, cel care a iniţiat discuţiile cu primarul Fodor Imre, spune că este de acord cu ideea de colaborare, însă nu cu tergiversarea lucrurilor. Acesta a arătat că, în urma întâlnirilor cu primarul Fodor Imre, care a purtat discuţii inclusiv cu cei de la Gosp Com Sfântu Gheorghe, identificarea unei soluţii a fost imposibilă, chiar dacă la un moment dat se dorise ca soluţie tragerea apei de la conducta existentă pe DJ 112. În aceste condiţii, spune Peter Janos, s-a găsit soluţia provizorie de tragere a apei de la un alt puţ şi nu s-a pus nici măcar pentru o clipă problema de contrazicere a autorităţilor locale, urmărindu-se doar rezolvarea unei situaţii neplăcute.

Localnicul nostru crede că întreaga situaţie a creat chiar o problemă socială, deoarece este vorba despre introducerea apei într-o gospodărie, cea a lui Ciprian Vrânceanu.

„În casa familiei Vrânceanu sunt doi copii de grădiniţă şi un copil sugar. În ochii unui edil-şef, nu numai litera legii ci şi spiritul acesteia trebuie să aibă o importanţă majoră. Vine iarna şi această familie nu are posibilitate de igienă, fără conducta de apă. Problema e cu atât mai pregnantă cu cât vorbim de singura familie care stă permanent aici, nu temporar, precum restul. Am oferit sprijinul meu în acest proiect al apei, pentru că e vorba despre copii şi, în plus, apa care s-ar aduce în această gospodărie provine de la un puţ forat profesional al familiei Vrânceanu, deci nu ar afecta pe altcineva. Ar fi vorba despre o soluţie provizorie, până în momentul în care s-ar putea face proiectare, avizare pentru ca de apă să beneficieze toată zona ”, explică vecinul familiei Vrânceanu.

Peter Janos a mai declarat că s-au purtat nenumărate discuţii cu primarul Fodor Imre, astfel încât acesta să găsească o soluţie, înainte de a se începe săpăturile şi montarea conductei, însă nu s-a găsit nicio rezolvare decât cea a iniţiativei proprii. Contactat telefonic, Ciprian Vrânceanu a declarat că după părerea sa, nu este vorba despre niciun scandal, adăugând că „e o părere de-a domnului primar, însă lucrurile se vor tranşa”.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.