ACTUALITATE 19 decembrie 2018

„Cea mai mare satisfacție este fericirea care se citește în ochii oamenilor pe care i-am putut ajuta”

de Covasna Media | 3205 vizualizări

Interviu cu Delia Crintea, unul dintre cei mai activi și dedicați voluntari ai anului 

Județul Covasna se mândrește cu voluntari implicați care sunt apreciați și lăudați pentru eforturile lor, dar oare cum este aceasta experiență trăită chiar de ei? Ce greutăți întâmpină și ce satisfacții îi motivează să continue? Răspunsurile la aceste întrebări ni le-a oferit Delia Crintea, elevă în clasă a X-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, premiată recent drept unul dintre voluntarii anului ai organizației Crucea Roșie Română Filiala Covasna. Anul acesta tânăra a adunat o experiență de peste 350 de ore de voluntariat, iar devotamentul și pasiunea cu care vorbește despre ceea ce face, demonstrează că o face cu plăcere, fără a aștepta ceva în schimb. Astfel de tineri ne amintesc încă odată cât de puțin „costă” să faci un bine.

– Cum ai devenit voluntar al Crucii Roșii?

Inițial, în clasa a IX-a, am aflat că se fac recrutări în cadrul organizației tocmai de la doamna dirigintă, iar mai apoi dumneaei ne-a sugerat să aplicăm pentru a deveni voluntari. Pe această cale aș dori să îi mulțumesc doamnei diriginte Suncă Elena. Astfel, la puțin timp după, am mers împreună cu ea și cu un grup de elevi pentru a depune cererea de a deveni voluntari.

– De ce ai ales Societatea de Cruce Roșie și ce înseamnă pentru tine voluntariatul în această organizaţie?

În primul rând, pentru mine, Crucea Roșie este locul cel mai potrivit pentru a face voluntariat datorită faptului că mi-a oferit  oportunitatea de a realiza ceva util pentru societate și în același timp de a acumula o multitudine de cunoștințe pe plan social, dar de asemenea și un minim de cunoștințe pe plan medical, care după părerea mea este esențial să fie cunoscute de fiecare om. În altă ordine de idei, activarea mea în această organizație mi-a oferit oportunitatea de a cunoaște diverse cazuri sociale, de a lucra cu oameni ale căror condiții sunt sub nivelul de trai decent și de a ameliora suferințele provocate din aceste cauze. În al doilea rând, organizația noastră funcționează ca o familie unită de aspirația către o lume mai bună în care dezvoltarea simțului civic și a relațiilor interumane să fie ascendente. Nu în ultimul rând, voluntarii care activează în cadrul organizației sunt foarte sociabili, prietenoși, deschiși către nou și de asemenea dornici de a oferi din timpul lor.

– Descrie Crucea Roșie în 3 cuvinte.

Unitate, ajutor, speranță.  

– Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

Consider că voluntariatul este o acțiune umanitară prin care pot dobândi un set de experiențe valoroase și totodată o cheie a dezvoltării pe plan personal. Ca voluntar pot beneficia de aceste plusuri doar implicându-mă cât mai mult posibil în astfel de acțiuni.

– A fi voluntar înseamnă să-ți dedici timpul fără a aștepta o răsplată. Ce anume te-a determinat să faci această alegere?

Faptul că pot cunoaște oameni noi, că pot oferi o mână de ajutor acolo unde chiar este nevoie, că învăț cum  să gestionez diverse situații de criză și nu în ultimul rând faptul că am ocazia de a cunoaște o mulțime de povești ale unor oameni greu încercați de viață sunt unii dintre factorii care m-au determinat să fac această alegere.

– Cum l-ai convinge pe cineva să se implice într-o activitate de voluntariat, care ar fi argumentul principal?

Principalul argument pe care l-aș utiliza ar fi „cu tine începe schimbarea”. Din punctul meu de vedere tot ceea ce începem să facem, indiferent că vorbim despre voluntariat sau orice alt domeniu se realizează inițial cu pași mici, iar în timp câștigând experiență avem șansa de a ne dezvolta, dar și de a utiliza cunoștințele dobândite în favoarea comunității.  

– Cum să-ți administrezi timpul astfel încât să le reușești pe toate: voluntariat, studii, viață personală?

Încerc să îmi administrez timpul în funcție de priorități. Astfel, în timpul școlii primul loc este ocupat de studiu, iar majoritatea timpului liber îl acord voluntariatului.

– Ne-ai spus că voluntariatul este cel mai eficient instrument de dezvoltare personală, iar din punct de vedere profesional, crezi că tinerii care fac voluntariat au șanse să se angajeze pe baza experienței dobândite în cadrul activităților?

Da, deoarece voluntariatul este considerat drept experiență de lucru datorită faptului că în perioada în care un individ practică voluntariatul întâlnește o mulțime de situații pe care învață să le gestioneze și de asemenea câștigă experiență și pe partea de comunicare.

– Ce greutăți înfruntă cel mai des un voluntar?

Cel mai des voluntarii se confruntă cu mentalitatea și scepticismul oamenilor.

– Ce satisfacții oferă implicarea în activități de voluntariat?

Cea mai mare satisfacție oferită de implicarea în activitățile de voluntariat este fericirea care se citește în ochii oamenilor pe care i-am putut ajuta.

– Care crezi că sunt calitățile/abilitățile care nu trebuie să-i lipsească unui voluntar de succes?

Din punctul meu de vedere calitățile care nu trebuie să îi lipsească unui voluntar sunt pasiunea, perseverența și răbdarea.

– Cum reacționează oamenii care sunt ajutați și care este cea mai frumoasă amintire a ta din întreaga perioada de voluntariat?

Reacțiile oamenilor pe care îi ajutăm de regulă sunt destul de diferite, însă în general aceștia se bucură de ajutorul pe care îl primesc. Cea mai frumoasă amintire legată de organizația în care activez are legătură cu participarea în tabăra de vară pentru copii nevoiași de la Cernat. Simplul fapt că am putut oferi puțin din timpul meu acelor copii a transformat această tabără într-o amintire de neuitat.

– Cum vezi voluntariatul în Sfântu Gheorghe în următorii 10 ani?

Ca o familie multiculturală în care se vor implica mult mai multe persoane.

– În final, care a fost reacția ta când ai aflat că ești unul dintre voluntarii anului?

Adevărul este că nu aveam nici cea mai mică așteptare de a deveni unul dintre voluntarii anului având în vedere faptul că devenisem voluntar doar din luna februarie. Am fost foarte surprinsă când am auzit rostindu-mi-se numele, nu știam cum să reacționez. M-am întrebat atunci „Oare e o greșeală?”. Desigur, nu voi nega faptul că mi-am dorit asta. La urma urmei fiecare voluntar dorește ca efortul pe care l-a depus să fie recunoscut. În concluzie, consider că alegerea de a deveni voluntar al Crucii Roșii este una dintre cele mai bune decizii luate de mine tocmai datorită faptului că am învățat o mulțime de lucruri noi, datorită armoniei din interiorul acestei instituții, cât și datorită ajutorului pe care îl pot oferi societății prin intermediul acesteia.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.