„Cea mai mare lecţie din lume” şi la Liceul „Nicolae Bălcescu”
Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului a luat parte, prin elevii claselor a X-a, a XI-a A şi a XII-a B, la „Cea mai mare lecţie din lume” (trad. World's Largest Lesson). În 22 şi 23 septembrie a.c., şcoli din întreaga lume s-au alăturat iniţiativei pentru promovarea Obiectivelor mondiale ale dezvoltării durabile în Agenda ONU pentru dezvoltare durabilă în anul 2030.
„Am aflat care sunt obiectivele și, împreună, am susținut Eradicarea foametei, realizarea securității alimentare și a unei alimentații îmbunătățite, promovarea agriculturii sustenabile. Am urmărit filmulețele de prezentare și am aflat ce înseamnă Economie Circulară și Agricultură Modernă, ținând cont și de specializarea elevilor noștri. A fost un real exercițiu de conștientizare a problemelor cu care ne confruntăm astăzi. Impactul activității asupra elevilor a fost deosebit, s-au implicat energic în răspândirea informațiilor despre dezvoltarea durabilă, cum să reușim să folosim resursele planetei, să ne prelungim existența în sensul egalității de șanse. Drept dovadă, elevii au realizat materiale informative, am discutat despre problemele care există la nivelul comunității noastre, încercând să găsim soluții în contextul dezvoltării sustenabile. Am încheiat activitatea cu două îndemnuri: Pay it forward! (Să dăm mai departe ceea ce am aflat!) și Să continuăm pe acest drum!”, explică profesoara care a coordonat activitatea, Andreea Filofi.
Potrivit acesteia, participarea la acţiunea mondială a venit ca urmare a dorinţei de a afla mai multe despre viaţa sănătoasă, despre agricultura modernă, bio, „mai ales că de anul acesta elevii de la Agricultură fac practică la Sera Didactică”.
Problemele pe care liceenii le-au identificat în comunitatea din care provin cu ocazia exerciţiilor din cadrul „celei mai mari lecţii din lume” sunt: lipsa informațiilor despre agricultura modernă, cazuri de malnutriție şi lipsa informațiilor despre cum am putea refolosi anumite materiale (lemn, fier, textile).
Site-ul oficial al acţiunii arată că cele 17 obiective ale dezvoltării durabile, promovate de World’s Largest Lesson, sunt: Fără sărăcie, Fără foamete, Sănătate şi prosperitate, Educaţie de calitate, Egalitate de gen, Apă curată şi salubritate, Energie curată şi accesibilă, Locuri de muncă decente şi creştere economică, Industrie, inovaţie şi infrastructură, Reducerea inegalităţilor, Oraşe şi comunităţi sustenabile, Consum şi producţie responsabile, Acţiuni climatice, Viaţa sub apă, Viaţa pe pământ, Pace, justiţie şi instituţii puternice, Parteneriate pentru obiective.
„Cea mai mare lecţie din lume”, adică „The World’s Largest Lesson”, este parte a proiectului „Everyone”, fondat în 2015, care îşi propune să împărtăşească obiectivele menţionate anterior cu toţi cei 7 miliarde de oameni de pe planetă. Unul dintre partenerii acţiunii este UNICEF.
Tot în penultima săptămână din septembrie, şi 250 de elevi de la celălalt liceu întorsurean, „Mircea Eliade”, au organizat activităţi în cadrul „World's Largest Lesson”.