ACTUALITATE 3 aprilie 2017

Cea mai frumoasă tradiţie de Paşti revine la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1286 vizualizări

Festivalul Ouălor Roşii de la Brădet marchează în 18 aprilie ediţia a 23-a

Căminul Cultural din satul Brădet, aparţinător Întorsurii Buzăului, este luna aceasta pentru a 23-a oară gazda Festivalului Ouălor Roşii. Evenimentul va avea loc în 18 aprilie, în a treia zi a Sărbătorilor de Paşti, de la ora 16.

Aşa cum ne-am obişnuit, acţiunea va fi marcată de concursul de încondeiat ouă, dar şi de un spectacol artistic. În ceea ce priveşte programul la scenă, anul acesta invitaţi de onoare sunt solistul de muzică populară Ionuţ Langa, dar şi Cvintetul Anatoly din Braşov, recunoscut şi pentru participarea la emisiunea „Românii au talent”. Programul artistic va fi completat de participarea formaţiilor din zonă şi a soliştilor vocali şi instrumentişti. Expoziţia de ouă încondeiate şi programul religios (muzică corală) sunt de asemenea incluse în activităţile dedicate Festivalului Ouălor Roşii.

Afis oua bunPotrivit organizatorului evenimentului, Costică Oltean, înscrierile la concursul de încondeiat ouă sunt încă deschise, chiar dacă pe lista participanţilor sunt deja 16 concurenţi. Doritorii îşi pot anunţa participarea la concurs fie la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, la bisericile din zonă sau pe pagina de Facebook a organizatorului.

Fiecare participant are de pregătit un cofraj cu 10 ouă, şase dintre acestea încondeiate şi patru ouă roşii, pentru decor. În anii trecuţi, participanţii încondeiau ouăle la faţa locului, însă acum, din raţiuni de încredere, acestea pot fi aduse deja încondeiate. Un juriu va stabili care sunt cele mai frumoase ouă şi acestea vor fi premiate la sfârşitul spectacolului artistic.

„Bucuria mea este că la acest concurs întotdeauna vin copii. Faptul că încearcă să încondeieze un ou, chiar dacă nu ies cele mai mari opere de artă, e lucru mare. De la an la an se observă mari îmbunătăţiri la tehnica acestora şi vin cu ouă tot mai frumoase. E important pentru că asta ne asigură de faptul că pe viitor vom avea concurenţi la acest festival, care chiar vreau să dăinuie. Festivalul ajunge la a XXIII-a ediţie. Am spus-o şi repet că nu mă gândeam acum 23 de ani că va ajunge să fie atât de cunoscut şi aşteptat”, ne-a declarat Costică Oltean.

Peste 1.000 de ouă încondeiate, depozitate la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului

Pe parcursul celor 23 de ediţii, cele mai frumoase ouă încondeiate de artiştii populari din zona Întorsurii Buzăului au fost păstrate într-o arhivă a Casei de Cultură. Acum, circa 1.000 de ouă completează deosebita colecţie, care ar putea ajunge într-o expoziţie permanentă la Căminul Cultural din Brădet.

„Am peste 1.000 de ouă încondeiate păstrate în arhivă. De-a lungul anilor le-am păstrat pe cele mai frumoase. Încă nu am reuşit, deşi ne dorim, să pregătim o cameră de tip muzeu, cu nişte vitrine, unde să le putem expune pe cele mai reuşite dintre acestea. Eu păstrez aceste ouă la Casa de Cultură cu foarte mare grijă. Mai mult decât atât, avem ouăle care au câştigat prima ediţie a Festivalului. Toate ouăle câştigătoare le-am păstrat”, ne-a spus organizatorul evenimentului.

La concursul de anul trecut au participat 16 concurenţi, iar premiul cel mare a fost câştigat de Vasilica Despa şi pentru al 22-lea an consecutiv de Anişoara Roşca.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.