Ce trebuie să facă spitalele pentru a arăta că au învățat ceva din criza COVID
„O să urmeze o perioadă foarte grea pentru noi, ca spital”, spune managerul Spitalului Județean
În viitorul apropiat, spitalele din România ar trebui să facă două lucruri importante pentru a demonstra că au învățat ceva în urma crizei COVID-19, spune managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András – Nagy Róbert: să tragă o concluzie și să traseze direcții de mers în ceea ce privește sistemul sanitar.
„Vizavi de „presiunea” care este asupra spitalului și concentrându-ne pe viitorul apropiat sau imediat următor, eu cred că ar trebui să se întâmple cel puțin două lucruri: unu – fiecare spital ar trebui să tragă câte o concluzie a ceea ce a însemnat această pandemie, această situație de criză, în vederea îmbunătățirii activității. Doi – și la nivel județean, și la nivel regional, și la nivel de țară ar trebui trasate niște principii, niște linii de direcție de mers în ceea ce privește sistemul sanitar. Perioada următoare cred că ar trebui să fie o prioritate pentru mai mulți care lucrăm în acest sistem, ca să găsim niște soluții în ceea ce privește asistența medicală a locuitorilor, ca pe viitor să putem evita aceste situații, că pe un spital este o presiune substanțială din cauză că, spitale așa cum suntem noi, sunt implicate într-o altă activitate decât ce au făcut până acum, adică rezolvarea cazurilor de urgență. Vreau să subliniez că nici pentru noi, ca spital județean, nu ne convine această situație că e presiune pe un alt spital, pentru că nu toate cazurile grave se rezolvă. O să urmeze o perioadă foarte grea pentru noi, ca spital, pentru că aceste cazuri se întorc la noi. Vedem asta și sporadic la urgență în momentul de față. Important este, din punctul nostru de vedere, să începem cât mai repede activitatea noastră, de aceea este un ritm alert de a pune spitalul pe făgașul normal al activității normale”, a spus miercuri, într-o conferință de presă managerul Spitalului Județean, András – Nagy Róbert.
În ceea ce privește procedurile de redeschidere a spitalului pentru celelalte patologii, acesta spune că, mai ales având în vedere numărul mic de pacienți COVID-19 internați, se merge înainte conform planului.
„Intenția noastră este de a realiza o urgență separată pentru această patologie de infecții pulmonare, inclusiv COVID-19, deocamdată modulară, temporară, dar am demarat procedurile. Mergem în direcția în care clădirea de infecțioase să fie destinată într-o primă fază patologiei de COVID și conex, însemnând caz COVID și suspiciune COVID. (...) Paralel, ținta noastră este ca în cât mai scurt timp să începem activitatea noastră medicală și în alte patologii”, a spus managerul.
Cabinetele în specialitățile Oncologie, Hematologie, Reumatologie, Cardiologie, Medicină Internă, Neurologie, Pediatrie, Gastroenterologie, Endocrinologie, Diabetologie, Obstetrică-Ginecologie, Urologie, Nefrologie, Psihiatrie (Adulți și Copii), dar și Neurologia Pediatrică din cadrul Policlinicii Spitalului Județean se redeschid începând cu data de 2 iunie.
Tot din această dată se vor relua activitățile și în laboratorul de analize medicale, respectiv în cel de imagistică medicală, dar deocamdată doar pentru Rezonanță Magnetică și CT.
„Sunt cabinete sau medici la care nu mai e loc pentru programare”, a spus managerul, iar cele mai accesate au fost Neurologia, Interne, Cardiologie, dar pentru toate s-au făcut programări începând de luni, 25 mai, de când s-a pornit această facilitate.
Managerul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe a spus și că în această perioadă, în care această unitate a fost numită spital suport COVID și în care Spitalul din Târgu Secuiesc a preluat cazurile urgente din județ, peste 15 angajați au mers acolo în sprijin.
„Ori de câte ori a fost nevoie de ajutor, a venit la noi o solicitare de ajutor din partea spitalelor, nu numai din Târgu Secuiesc, Spitalul Județean a fost și va fi în continuare prezent. Niciodată nu am privit lucrurile că suntem un singur spital, ci lucrăm împreună și în acest context și în viitor, ca și în perioada precedentă”, a mai declarat András – Nagy Róbert.