ACTUALITATE 4 octombrie 2024

Ce școli din județ oferă elevilor acces gratuit la cabinete stomatologice moderne

de Ana Chiricescu | 1275 vizualizări

În tot județul Covasna sunt șase cabinete medicale stomatologice care funcționează în unități școlare. Medicul stomatolog Antalka Huba, unul dintre coordonatori, spune a început demersurile de „revigorare” a acestora în timpul pandemiei și împreună cu primăriile a încercat să găsească soluții ca să le facă funcționale și moderne. Aici oferă servicii gratuite pentru copii, începând de la grădiniță până la clasa a XII-a. Dar nu toți elevii și toate școlile din județ au acces la astfel de cabinete. 

Raportat la statistica națională, se pare că județul Covasna stă bine la subiectul „cabinete stomatologice școlare”. 

La nivel național, sunt puține județe care să aibă atâtea cabinete. Încă nu am statistica finală, dar în primii trei sigur suntem”, ne-a declarat medicul responsabil cu aceste cabinete stomatologice școlare, Antalka Huba.

Stomatologul a spus, pentru cititorii covasnamedia.ro, cum și când au început demersurile pentru înființarea sau renovarea cabinetelor stomatologice școlare.

În timpul pandemiei, m-am dus cu o colegă la fiecare școală care avea cabinet școlar, am făcut un proces verbal și niște poze. Erau niște aparate învechite, nefuncționale. Sterilizatoarele și toate astea nu mai corespundeau în normele europene.

Cu aceste poze și cu aceste procese verbale m-am dus la primărie, la doamna viceprimar. Atunci era doamna Sztakics Éva Judit, care ne-a ajutat foarte mult. Autoritățile au înțeles problema și au zis că o să treacă la modernizarea cabinetelor. Astfel, prin Colegiul Medicilor Stomatologi, în colaborare cu primăria, am reușit să renovăm aceste cabinete. Noi am furnizat informațiile necesare, normele care sunt cerute acum în Uniunea Europeană, dotarea minimă a cabinetelor. Anul trecut, am terminat de renovat ultimul cabinet, la Váradi József, al cincilea. Acum, important de știut este că fiecare instituție de învățământ din oraș, de la grădiniță până la liceu, este arondată la aceste cinci cabinete”, a explicat specialistul. 

Situația cabinetelor stomatologice din județ

Municipiul reședință de județ, Sfântu Gheorghe, stă, așadar, cel mai bine la capitolul cabinete medicale stomatologice în școli. 

La cererea redacției Observatorul de Covasna, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna ne-a furnizat situația acestor cabinetele la nivel de județ, care, în prezent, cuprinde doar Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului. 

La nivel de Sfântu Gheorghe, arondarea arată astfel: 

1. Școala Gimnazială „Váradi József”, unde sunt arondate:

  • Școala Gimnazială „Váradi József”;
  • Colegiul Național „Mihai Viteazul".

2. Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” are arondate:

  • Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”;
  • Liceul Tehnologic Economic „Berde Áron”;
  • Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”; 
  • Grădinița cu Program Prelungit (G.P.P) „Csipike”. 

3. Colegiul Național „Székely Mikó”, arondate: 

  • Colegiul Național „Székely Mikó”;
  • Liceul Teologic Reformat;
  • G.P.P. „Benedek Elek”;
  • G.P.P. „Kőrösi Csoma Sándor”.

4. Școala Gimnazială „Ady Endre”, arondate 

  • Școala Gimnazială „Ady Endre”;
  • Școala Gimnazială „Nicolae Colan”;
  • Liceul Economic „Puskás Tivadar”; 
  • Școala primară și Grădinița cu Program Normal (G.P.N.) Câmpul Frumos, Coșeni și Chilieni;
  • G.P.P. „Napsugár”;
  • G.P.P. „Pinocchio”. 

5. Școala Gimnazială „Gödri Ferenc”, arondate 

  • Școala Gimnazială „Gödri Ferenc”;
  • Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp”;
  • Liceul de Arte „Plugor Sándor”; 
  • G.P.P. „Gulliver” +nr. 5;
  • G.P.P. „Hófehérke” si Nr. 7; 
  • G.P.P. „Árvácska”;
  • Școala Gimnazială Specială. 

Acces la cabinet stomatologic au și elevii din Întorsura Buzăului 

În orașul Întorsura Buzăului este un singur cabinet stomatologic școlar la care sunt arondate școlile din oraș. Cabinetul se află la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”. 

Astfel, aici au parte de servicii specializate elevii de la: 

  • Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”;
  •  Liceul Teoretic „Mircea Eliade”;
  •  Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”;
  • G.P.P. Întorsura Buzăului. 

Importanța controalelor stomatologice

Cel mai important aspect legat de serviciile pe care le oferă aceste cabinete școlare stomatologice este faptul că ele sunt gratuite pentru copii, de la grădiniță până în clasa a XII-a. Antalka Huba insistă ca părinții copiilor, mai ales cei care altfel nu și-ar permite, să meargă la aceste cabinete mai ales pentru prevenție.

M-am întâlnit luna trecută cu inspectorul școlar general din județul Covasna, de la învățământ, și a dat o dispoziție la toți directorii școlari, ca aceștia să vorbească cu diriginții, să ia legătura cu medicii stomatologi de care aparțin, să programeze clasa la un control. În fiecare școală avem un medic și o asistentă angajată, deci fiecare școală dispune de personal medical calificat.

Un medic poate să vadă între 8 și 10 copii pe zi, să zicem, și face un calendar pentru consultații. Asta înseamnă dispensarizare, adică prevenție, care știți foarte bine că e cel mai important lucru, pentru a putea depista în timp util toate formațiunile care apar, problemele la gingie și carii.

Apoi, medicii o să facă un anunț, niște notițe pentru părinte în care să scrie ce probleme are copilul, iar dacă vrea părintele, atunci copilul poate fi tratat în acest cabinet școlar. Dacă are medic stomatolog la care merge toată familia, poate să îl ducă. Dar important e ca ei să depisteze în fază incipientă aceste probleme. Acele tratamente în cabinete sunt gratuite”, a subliniat stomatologul Antalka Huba.

Ce anume se poate trata

Cabinetele stomatologice școlare sunt dotate cu echipamente pentru a trata și plomba dinții și măselele. 

Avem materiale pentru prevenție, pentru plombe, pentru niște tratamente nu foarte complicate, nu vorbim de chirurgie, ortodonție. Pentru prevenție și obturații pentru menținerea sănătății orale a copilului avem tot echipamentul, toate dotările și toate materialele, în fiecare cabinet”, a subliniat medicul stomatolog.

De ce sunt gratuite serviciile

Tot medicul Antalka Huba ne-a explicat cine plătește pentru aceste servicii acordate copiilor: „Medicul și asistenta sunt plătiți din fonduri speciale prin DSP (n.red. Direcția de Sănătate Publică) de la Ministerul Sănătății. Iar echipamentul și materialele de la aceste cabinete sunt furnizate și plătite de către primăriile aferente. Adică în cazul nostru acum, Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului.”

Menționăm faptul că în orașele Târgu Secuiesc și Baraolt momentan nu există nici un cabinet stomatologic școlar. Medicul Antalka Huba ne-a spus că este în discuții cu primarul orașului Târgu Secuiesc pentru a moderniza un cabinet și în acest oraș. 

Și copiii din orașul Covasna vor beneficia de un cabinet stomatologic școlar. Lucrările la clădirea care-l va găzdui au început. Exteriorul este terminat, iar acum se lucrează la interior. Mai pe larg AICI.

În ceea ce privește alte cabinete care privesc sănătatea elevilor, cele medicale școlare, situația nu este la fel de bună. Nu toate școlile din județ au medic sau asistentă sau măcar acces la aceștia. Sunt și școli, care deși au numărul de copii necesari pentru înființarea unui cabinet, nu au nici medic, nici asistentă. Despre situația cabinetelor medicale școlare puteți citi mai multe AICI.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.