Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe: Aproape 600 de elevi fără cabinet medical și suport adecvat de sănătate școlară
Deși legea 198/2023 prevede obligativitatea organizării cabinetelor medicale școlare în toate unitățile de învățământ preuniversitar cu peste 300 de elevi, Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, care are peste 600 de elevi și 60 de copii în internat, nu dispune nici de cabinet medical, nici de asistentă. În ciuda demersurilor făcute de conducerea școlii, elevii rămân fără acces la servicii medicale imediate, o situație alarmantă, care ridică întrebări privind siguranța lor zilnică. La o ședință recentă a comitetului de părinți s-a inițiat o petiție pentru a sublinia necesitatea unui cadru medical în școală.
Legea 198/ 2023 privind asigurarea serviciilor de medicină școlară spune că „în fiecare unitate de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din România se înființează/se organizează cabinete medicale/cabinete stomatologice școlare autorizate sanitar. Prin excepție, în fiecare unitate de învățământ special se înființează/se organizează un cabinet de medicină școlară până în anul 2027.”
Pornind de la această lege, am cerut de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna situația cabinetelor medicale în județul Covasna. Am aflat că sunt unele unități de învățământ care au cabinete medicale școlare și medic, dar și unele care nu au medic, dar au asistente, iar altele sunt arondate la medici de la cele mai apropiate școli.
Astfel, am descoperit acest caz particular, al Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, care are aproape 600 de elevi, dar nu are nici cabinet medical, nici asistentă și nu este arondat nici unui alt medic/ cabinet școlar.
„Având în vedere că avem aproape 600 de copii, 140 de cadre didactice și avem 60 de copii în internat, cred că este absolut necesar să existe măcar un cadru medical care să ne sprijine în acest sens. Am trimis și la Direcția de Sănătate Publică o astfel de adresă, dar de acolo încă nu am primit niciun răspuns. Așteptăm, poate se întâmplă ceva. De asemenea, am sunat la medicul școlar de la Mikes, de care aparțineam până anul trecut școlar și am fost informați că nu mai aparținem de absolut nici o școală. Deci nimeni nu răspunde de noi, nici asistent, nici medic. Și cred că ar fi nevoie, având în vedere că sunt tot felul de boli transmisibile și am avea nevoie măcar de un triaj câteodată sau de o verificare”, a declarat pentru covasnamedia.ro, directoarea adjunctă a Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, Roxana Naum.
Cei 60 de copii care stau în internatul școlii de luni până vineri sunt departe de părinți, iar în cazul în care se îmbolnăvesc, nu au posibilitatea să fie controlați și tratați imediat de către un medic.
„Sunt multe situații în care un elev ar avea nevoie de un medicament. Noi nu avem studiile necesare să administrăm medicamente copiilor. De asemenea, acolo în cererea aceea, noi am specificat că am avea și spațiul unde putem să amenajăm acest cabinet medical, la cantină. Deci putem să asigurăm condițiile optime de funcționare a unui cabinet medical școlar”, ne-a mai spus Roxana Naum.
A fost inițiată o petiție
Situația a fost discutată și la o ședință recentă a comitetului de părinți și s-a luat decizia înaintării unei petiții. Într-o săptămână de la inițierea acesteia au semnat aproape 120 de părinți.
Cei care încă nu au semnat petiția, dar își doresc, trebuie să știe că mai pot face acest lucru până la sfârșitul săptămânii, vineri, pe 4 octombrie. Aceasta se află la intrarea în școală, în biroul portarului.
„Am inițiat la ședința cu părinții pe școală, cu comitetul de părinți, o petiție care va fi semnată de cât mai mulți dintre aceștia. Astăzi (24 septembrie) îi voi da drumul în clase pentru a sprijini cumva această inițiativă. Pentru că mulți părinți ne-au întrebat și noi am făcut demersurile legale, dar cred că avem nevoie și de sprijinul comunității pentru a aduce la îndeplinire acest fapt”, a încheiat directoarea adjunctă.
Și părinții consideră că un cabinet medical sau măcar un specialist ar fi necesar în școală.
„Eu am mare noroc că fetele mele nu se îmbolnăvesc atât de repede, dar cred că este necesar să fie un cadru medical în școală din cauza bolilor transmisibile. Am avut o situație cu una dintre fete, a căzut la ora de sport și și-a luxat piciorul. Am fost la urgențe cu ea”, ne-a spus Andreea Anton, mamă a două eleve, una în clasa a IV-a și cealaltă în clasa a VII-a.
Situația școlilor din județ
Potrivit datelor oficiale pe care le-am obținut de la IȘJ, cabinetele medicale școlare fără medici, dar care au asistentă în unitate sunt următoarele:
- Școala Gimnazială „Váradi József” Sfântu Gheorghe;
- Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului;
- Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Întorsura Buzăului;
- Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului;
- Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” Baraolt.
Cabinete școlare cu medic și unitățile de învățământ care au fost arondate la el:
1. Cabinet Medical Școlar Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” Sfântu Gheorghe
- Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” Sfântu Gheorghe;
- Grădinița cu Program Prelungit (G.P.P.) „Csipike” Sfântu Gheorghe - doar pentru interpretarea anchetei alimentare.
2. Cabinet Medical Școlar Colegiul Național „Székely Mikó” Sfântu Gheorghe
- Colegiul Național „Székely Mikó" Sfântu Gheorghe
- Liceul Teologic Reformat Sfântu Gheorghe;
- G.P.P. „Benedek Elek" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
- G.P.P. „Napsugár" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
- G.P.P. „Gulliver" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
- G.P.P. „Kőrösi Csoma Sándor" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
- Școala Gimnazială „Váradi József" Sfântu Gheorghe, doar pentru competiții, tabere și concursuri școlare.
3. Cabinet Medical Școlar Școala Gimnazială „Nicolae Colan" Sfântu Gheorghe
- Școala Gimnazială „Nicolae Colan" Sfântu Gheorghe
- Colegiul Național „Mihai Viteazul" Sfântu Gheorghe;
- G.P.P. „Hófehérke" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
- G.P.P. „Pinocchio" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
- G.P.P. „Árvácska" Sfântu Gheorghe, doar pentru interpretarea anchetei alimentare;
4. Cabinet Medical Şcolar Târgu Secuiesc la Liceul Tehnologic „Gábor Áron”
- Colegiul Național „Nagy Mózes" Târgu Secuiesc;
- Liceul Pedagogic „Bod Péter" Târgu Secuiesc;
- Liceul Tehnologic „Gábor Áron" Târgu Secuiesc;
- Liceul Tehnologic „Apor Péter" Târgu Secuiesc;
- Școala Gimnazială „Petőfi Sándor" Târgu Secuiesc;
- Școala Gimnazială „Turóczi Mózes" Târgu Secuiesc;
- Școala Gimnazială „Molnár Józsiás" Târgu Secuiesc;
- G.P.P. „Manócska" Târgu Secuiesc.
5. Cabinet Medical Școlar Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna
- Liceul „Kőrösi Csoma Sándor" Covasna;
- Școala Gimnazială „Avram Iancu" Covasna;
- G.P.P. Nr. 1 Covasna.
Cabinetele stomatologice, alt subiect important
Un alt aspect care vizează tot sănătatea elevilor este cel al cabinetelor stomatologice școlare. Din datele IȘJ, am aflat că în județul Covasna sunt șase astfel de locații: în Sfântu Gheorghe sunt cinci cabinete la care sunt arondate toate unitățile școlare din oraș, iar în orașul Întorsura Buzăului este un cabinet la care sunt arondate toate școlile din oraș și împrejurimi.
În orașele Târgu Secuiesc și Baraolt nu este nici un cabinet stomatologic școlar.
Menționăm faptul că și elevii din orașul Covasna, și împrejurimi vor putea beneficia în viitor de servicii stomatologice.Cabinetul stomatologic școlar va fi în clădirea vechiului dispensar medical. Lucrările de reamenajare au început, exteriorul este terminat, iar acum se lucrează la interior. Mai multe informații AICI.