ACTUALITATE 18 ianuarie 2015

Ce propuneri are Guvernul pentru românii cu credite în franci

de Covasna Media | 103 vizualizări

Ministrul Finanţelor propune o soluţie pentru cei care s-au împrumutat în moneda elveţiană. Darius Vâlcov vrea să modifice aşa numita „electorată”, în aşa fel încât mai mulţi români să poată beneficia de rate mai mici. Programul „Scade rata”, cum îl numeşte acum ministrul, ar urma să-i protejeze pe cei care au salarii nete de până la 2.500 de lei. E nevoie însă de aprobarea Parlamentului pentru aceste modificări.

Prima varianta propusă de oficialii de la Finanţe pentru reducerea ratelor celor cu franci elveţieni este programul numit Electorata. Vor să îi schimbe forma, dar şi denumirea.

Măsura ar trebui să se aplice acum celor cu venituri de până la 2.200 de lei, care ar putea beneficia de o scădere a ratei cu până la 35%.

Ministrul vrea însă să urce plafonul pentru că acum s-a încadra doar jumătate dintre cei care au rate în franci elveţieni. Dacă venitul creşte la 2.500 de lei, atunci se poate aplica în cazul a 84% dintre românii cu credite în franci. Oficialul susţine că o ordonanţă în acest sens ar urma să treacă de Parlament până la sfârşitul lui februarie.

„La 2.200 de lei se încadrează 51% dintre cei cu credite în franci. Dacă am ridica nivelul la 2.500 de lei net, s-ar încadra 84%. Am discutat cu BNR şi în Parlament considerăm că până la sfârşitul lunii februarie să fie adoptată în Parlament, prin ridicarea pragului, această ordonanţă”, a declarat sâmbătă, la un post de televiziune, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor.

Avertismentele analiștilor

Analiştii atrag atenţia că „electorata” se aplică doar pe termen scurt, iar cei care s-au împrumutat ca să cumpere o casă sunt datori la bănci pe 30 de ani. Deşi rata lunară şi costurile anuale vor fi mai mici, clienţii vor rambursa mai mulţi bani. Şi asta deoarece perioada creditului va creşte cu doi ani.

„Cine are bani să plătească 500 de franci înseamnă că are şi salarii cât de cât pe măsură”, spune Dragoş Nechifor, analist economic.

„Problema e pe termen lung, nu poate fi rezolvată într-un an sau doi. Oamenii ăștia mai au zeci de ani de plata a ratelor”, subliniază și analistul economic Alin Iacob.

A doua propunere se bazează strict pe mărinimia celor șase bănci care au dat împrumuturi în franci elveţieni. Până acum, doar una dintre ele a anunţat că reduce dobânda cu 1,5 puncte procentuale. Rata va scădea însă pe termen scurt, doar trei luni şi doar la cerere.

„Soluția poate fi scăderea dobânzii pentru o perioadă sau oferirea unei perioade de grație în care clientul să plătească doar dobânda sau doar principalul din credit”, explică Liviu Andrei, broker de credite.

Potrivit ultimelor date BNR, 75 de mii de persoane fizice au rate în franci elvețieni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Eugen, 19 ianuarie 2015
Vine cutremurul, guvernul, pac da ajutoare grase sinistratilor si evacuatilor vin inundatii, pac isu, barca.., ajutoare nationale si internationale, explodeaza un bloc de la gaze, punem termopane, se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.