ACTUALITATE 21 iunie 2023

Ce medicamente nu trebuie să lipsească din bagaj atunci când călătorești cu un copil

de Daniela Luca | 1544 vizualizări

Indiferent dacă pleci cu familia într-o aventură în natură sau te relaxezi pe plajă, o trusă de urgență cu medicamente este un element esențial în timpul vacanței. Am întrebat un medic de familie ce trebuie să conțină aceasta, astfel încât să fie cât mai bine echipată cu medicamente care pot face diferența în caz de urgență.

Din trusa medicală de vacanță nu trebuie să lipsească, în primul rând, antitermicele. 

„E nevoie de minim două antitermice cu substanțe active diferite, de exemplu paracetamol și ibuprofen. Unul sub formă de supozitor și altul sub formă de sirop. Dacă cel mic va avea vărsături, să aveți la îndemână supozitoarele. În caz de diaree, veți putea opta pentru sirop. Să nu uităm că le putem folosi și în caz de durere. Nu uitați de termometru”, ne-a spus un medic de familie din Sfântu Gheorghe, dr. Jakab Engya-Anikó. 

În kit-ul pentru copii trebuie să fie inclusă și batista bebelușului, iar pentru secreții nazale – ser fiziologic în unidoză sau spray cu apă de mare, a mai precizat medicul. 

Pentru dureri de gât trebuie avut la îndemână un spray bucal cu efect dezinfectant, iar pentru dureri de urechi – picături calmante.

În caz de diaree, e nevoie de probiotic, antidiareice și săruri de rehidratare, iar în caz de vărsături sau rău de mașină, trebuie incluse în kit sirop sau acadele pe bază de ghimbir.

Nici antialergicele nu trebuie să lipsească, iar în caz de înțepături de insecte sau arsuri solare e nevoie de gel calmant și hidratant și un spray repelent.

Trusa trebuie să mai includă și o pensetă pentru căpușe, iar pentru situații în care pot apărea plăgi tăiate sau zgâriate e nevoie de comprese sterile, soluție dezinfectantă și plasturi rezistenți la apă.

Nu în ultimul rând, este nevoie de cremă de protecție solară SPF 30-50 UVA-UVB, a mai precizat medicul de familie. 

„Situațiile în care trebuie să apelați la un serviciu de urgență sunt următoarele: febră care nu cedează la administrarea tratamentului, dureri de cap sau burtă intense, dificultăți de respirație, erupții cutanate extinse cu mâncărime intensă, umflarea feței, scaune diareice asociate cu refuzul lichidelor sau somnolență, fracturi, sângerare masivă sau arsuri extinse, sau în situații pe care părinții simt că nu le pot gestiona la domiciliu. Vă doresc vacanțe în care să adunați cele mai frumoase amintiri”, a mai adăugat dr. Jakab Engya-Anikó. 

Medicul de familie sau medicul pediatru te poate ajuta să particularizezi această trusă specific pentru copilul tău. Dr. Jakab Engya-Anikó a precizat că îi poate ajuta în acest sens pe cei care au nevoie, gratuit, până pe 30 iunie, indiferent dacă sunt sau nu înscriși pe lista de pacienți. 

În cazul adulților, lista de medicamente este aceeași, doar că diferă doza și tipul de preparat. De exemplu, siropurile vor fi înlocuite cu tablete. 

Este important de reținut și faptul că trusa de medicamente trebuie evaluată periodic pentru a verifica termenele de valabilitate ale preparatelor, pentru a le înlocui pe cele expirate sau pentru a adăuga altele noi.

Medicamentele expirate nu sunt deșeuri menajere și nu trebuie aruncate în niciun caz la gunoi. Acestea pot fi predate la Farmacia Medicom din Sfântu Gheorghe, pe strada Bánki Donáth nr. 5, în ultima zi de joi a fiecărei luni. Unitatea are contract cu o firmă care colectează deșeuri periculoase.

Sursa foto: doc.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.