Ce intenții au autoritățile din Sfântu Gheorghe cu reabilitarea Grupului Statuar „Mihai Viteazul”
Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe ar putea intra în reabilitare totală anul viitor, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba joi, într-o conferință de presă.
Intervenția ar veni după mai multe încercări de reparații, în special la scări, necesare pentru că lucrarea inițială de reabilitare a fost făcută prost.
„Se fac lucrări, dar constructorul care a renovat Piața a făcut o treabă foarte, foarte proastă și a acceptat, sau a propus, o garanție de 10 ani, care expiră anul viitor. Până atunci, putem să facem investiții, dar doar să reparăm. Cred că am cheltuit banii de garanție deja. Dacă reparăm, reparăm pe banii noștri. Inițial l-am somat pe constructor să repare el, dar pentru că nu a răspuns, am făcut cu banii de garanție. Anul viitor va trebui să îl refacem în totalitate și sper să se reușească să nu mai trebuiască să reparăm în fiecare an. (...) O să reparăm și anul viitor o să refacem”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Subiectul a fost deschis în conferința de presă în care s-a discutat despre proiectul autorităților din Sfântu Gheorghe de înlocuire a panourilor de informare amplasate pe clădirile monument istoric din oraș cu unele noi, care au alături afișate și niște coduri QR, care, scanate cu telefonul mobil inteligent, oferă amănunte despre locații. În acest context s-a vorbit despre intenția de a extinde proiectul de digitalizare și spre statuile din Sfântu Gheorghe, cu informații despre persoana sau sculptorul lor.
Subiectul soclului Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, care are mai mereu plăci desprinse, a fost de multe ori abordat în ședințele de Consiliu Local, dar și în alte situații, de către politicieni români, printre care și senatorul AUR, Ionuț Neagu, care spune că „administrația locală UDMR din Sfântu Gheorghe continuă să disprețuiască comunitatea românească și refuză să răspundă la cererile repetate de respectare a monumentelor identitare românești și de punere în valoare și întreținere a acestor obiecte de patrimoniu cultural”, după cum se arată într-o postare publicată pe Facebook la începutul lunii.
Contractul de execuție pentru lucrările de amenajare a Pieței Mihai Viteazul, din zona Casei de Cultură a Sindicatelor, au fost semnat în 2010. Recepția lucrărilor s-a făcut trei ani mai târziu, în 3 decembrie 2013. Într-o adresă semnată de reprezentanți ai Primăriei Sfântu Gheorghe, publicată tot de senatorul AUR de Covasna, se arată și că din 2017 firma care e executat lucrarea nu a mai răspuns sesizărilor făcute de autorități cu privire la stricăciunile apărute, așa că primăria a început lucrări pe cont propriu, cu firma locală, însă pe bucăți.