ACTUALITATE 27 mai 2022

Ce blocuri ar putea viza „Valul renovării” din PNRR, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1294 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe vor depune mai multe cereri pentru finanțarea prin PNRR a reabilitării energetice și a modernizării blocurilor din municipiu. Având în vedere că bugetul este limitat, nu se vor asigura fonduri pentru toate cele aprobate de Consiliul Local, dar există o listă cu priorități. Astfel, sunt vizate, în primă fază, blocuri din zona străzii Kossuth Lajos, zona Grof Mikó Imre și din jurul parcului din cartierul Ciucului. Cereri se vor depune, însă, și pentru blocuri din străzile 1 Decembrie 1918, László Ferenc, Sporturilor, Gen. Grigore Bălan, Romulus Cioflec, Váradi Jószef și altele.

În ședința ordinară a Consiliului Local din 26 mai, aleșii au aprobat un proiect de hotărâre „pentru aprobarea depunerii cererilor de finanțare și cheltuielilor legate de proiecte pentru reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din municipiul Sfântu Gheorghe”. Mai concret, acesta se referă la încercarea de a obține fonduri europene prin „Valul renovării” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Hotărârea adoptată joi vizează lucrări de reabilitare termică ale mai multor blocuri: 

 • Blocul 24, Scările A și B, din strada 1 Decembrie 1918, Nr. 59 ( aproape 2,5 milioane de lei); 
 • Blocul 2, Scările A și B, strada László Ferenc, Nr.1 (aproape 3,2 milioane de lei); 
 • Blocul 6, Scările A și B, din strada 1 Decembrie 1918 (aproape 3,7 milioane de lei); 
 • Blocul 18, Scările A și B, strada Sporturilor Nr.8, Scările B, C, D, E, F, G, H, I, JA, JB din strada 1 Decembrie 1918, Scările K, L, M, N, O din Bulevardul Gen. Grigore Bălan nr. 16 (aproape 37,9 milioane de lei). 

Într-o ședință anterioară, de marți, 24 mai, CL Sfântu Gheorghe a adoptat o hotărâre similară, care se concentrează pe alte blocuri de locuințe: 

 • Blocul 1, Scara A, B, C, D, E, F din strada Grof Mikó Imre, nr.4 (peste 17,5 milioane de lei); 
 • Blocul 13, Scările A, B, C, D din strada Kossuth Lajos, nr. 10 ( aproximativ 8 milioane de lei); 
 • Blocul 2, Scările A, B, C, D, E din strada Kossuth Lajos, nr. 1 ( aproape 9,7 milioane de lei); 
 • Blocul 1, strada Gödri Ferenc ( peste 1,2 milioane de lei); 
 • Blocul 2, Scările A, B din strada Elevilor nr. 2 (peste 2,5 milioane de lei); 
 • Blocul 8, Scările A, B, C, strada Romulus Cioflec, nr. 1 (5,6 milioane de lei); 
 • Blocul 5, Scările A, B, strada Romulus Cioflec, nr.6 (2,1 milioane de lei); 
 • Blocul 4, Scările A, B, strada Romulus Cioflec, nr. – ( peste 2,3 milioane de lei); 
 • Blocul 2, Scările A, B, C, D, strada Váradi Jószef, nr. 90 A (peste 6,3 milioane de lei);
 • Blocul 3, Scările A, B, C, D, E, F, G din strada Mihai Viteazul, nr. 2 (16,2 milioane de lei). 

Încă un alt proiect adoptat separat în 24 mai s-a referit la reabilitarea termică a blocului 1, scările A, B, C, D din strada Váradi Jószef, nr. 72A, care ar costa peste 7,6 milioane de lei. 

Am aprobat mai multe cereri decât va fi posibilitatea finanțării, fiindcă este o sumă care a fost defalcată pentru județul Covasna, dar nu totul merge la Sfântu Gheorghe, ci și celelalte orașe depun proiecte și două comune au depus deja. Să vedem cât reușim să băgăm prin PNRR. Acum se face audit energetic și expertiza tehnică, dar mergem în continuare cu DALI, PT-urile și ceea ce nu se finanțează din PNRR, vor fi acoperite prin alte posibilități: Programul Operațional Regional, Fondul pentru Mediu. (...) Până acum nu prea au fost doritori, dar pare că acum sunt, având în vedere noile creșteri de prețuri la energie. (...) Am avut câteva priorități cu care sper să reușim acum (n.red. cu PNRR). E vorba de zona Kossuth Lajos, zona Grof Mikó Imre și în jurul parcului din cartierul Ciucului și în rest să vedem ce mai reușim să obținem”, a spus joi, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Depunerea de cereri de finanțare pentru a obține fonduri nerambursabile pentru reabilitarea blocurilor de locuințe, cu aport zero din partea proprietarilor, a început la data de 1 aprilie a.c.

Bugetul total alocat județului Covasna pentru „Valul renovării”, care prevede granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, este de 11 milioane de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.