ACTUALITATE 6 septembrie 2016

CCI Covasna propune ca mamutul preistoric descoperit la Baraolt să fie expus într-o carieră de piatră

de Agerpres | 1261 vizualizări

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, consideră că mamutul preistoric descoperit în urmă cu câţiva ani în zona Baraolt ar putea contribui în mod semnificativ la dezvoltarea turismului în judeţ şi a solicitat autorităţilor să găsească o modalitate de a-l pune în valoare.

Edler Andras a propus ca mastodontul să fie expus într-o carieră de piatră, unde s-ar putea organiza şi alte activităţi menite să atragă turiştii.

„Am trimis o scrisoare Consiliului Judeţean în care am semnalat două lucruri - posibilitatea de a expune mamutul în Baraolt, să se facă investiţii, să se expună într-un spaţiu deschis, găsim acolo o carieră de piatră abandonată unde să îl putem pune (...) Poate vin şi proprietarii de restaurante şi vor oferi 'şniţel de mamut' sau 'şnitel mamut' (...). Am mai propus, dacă tot avem aceste tradiţii cu husarii şi avem tunuri, să amplasăm un tun undeva şi să tragem în fiecare oră. Aşa ceva este o atracţie turistică, eu nu am mai văzut, şi cred că nici alţii, şi ar fi interesaţi să vadă. Dacă amplasăm acest poligon şi mai amplasăm şi mamutul în zona Baraolt, putem face un circuit turistic de cel puţin o zi. Turiştii să nu se mai oprească numai la Bran, să vină şi la noi. Şi, bineînţeles, că turismul se va dezvolta aici, se pot vinde suveniruri, mamuţi, soldaţi, tricouri, etc“, a declarat, pentru AGERPRES, Edler Andras.

Autorităţile susţin ideea, însă spun că lucrurile trebuie făcute pas cu pas, Muzeul Naţional Secuiesc, în patrimoniul căruia se află scheletul mastodontului, având în momentul de faţă alte priorităţi.

Directorul Muzeului Naţionl Secuiesc, Vargha Mihaly, a menţionat că scheletul a fost descoperit în 2008, la mina Racoş din zona Baraolt, în timpul unor lucrări de excavaţii. Are aproape 7 metri lungime şi 3 şi jumătate înălţime, iar specialiştii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani. Potrivit acestora, exemplarul este foarte valoros şi pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact va putea furniza oamenilor de ştiinţă informaţii interesante despre epoca în care a trăit.

„Faptul că scheletul e aproape întreg (...) e meritul unui om simplu, un subinginer care bunghea ceva geologie şi a avut curajul şi starea de spirit să oprească lucrările şi să aducă oameni, care cu penseta au reuşit să îl scoată din pământ“, a spus Vargha Mihaly.

În această vară, scheletul a fost împrumutat Parcului Dino din Râşnov, în condiţii „reciproc avantajoase“, dar în curând va reveni acasă, spune directorul muzeului.

„S-a făcut conservarea oaselor cu banii noştri, dar mai departe nu puteam merge. La Muzeul din Baraolt nu e spaţiu, e o secţie externă a noastră, sunt nişte săli micuţe, nu e posibilitate să se expună (...) A venit o ofertă din partea Dino Parc de la Râşnov, care au spus că termină conservarea şi îl pun în evidenţă, că fac o vitrină cu vacuum cu tot ce trebuie pentru oase şi pe zid proiectează cum era acest mastodont (...) Şi au făcut o chestie foarte frumoasă. Practic, noi am dat împrumut mamutul pentru o perioadă de 5 luni acum şi pentru o perioadă de 5 luni anul viitor, dar avem un beneficiu, că avem o instalaţie care va fi văzută pe viitor şi la Sfântu Gheorghe şi, bănuiesc, că şi la Baraolt. Ei donează echipamentul (...) Sigur că dorim să aducem înapoi mamutul, nu l-am dat definitiv, să nu se creeze o impresie greşită“, a spus Vargha Mihaly.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.