ACTUALITATE 30 septembrie 2022

Cătunul Hetea va avea un mic lăcaș de cult

de Diana Pantelimon | 1624 vizualizări

Vasile Antonie Tămaș din Vâlcele, preotul sufletist cunoscut deja în toată țara, dar și peste hotare, a început demersurile pentru a pune în aplicare o veche idee a sa: reconsolidarea unei clopotnițe vechi de peste 100 de ani din cătunul Hetea, parte a comunei Vâlcele. Lângă aceasta, va construi, din donații, o mică anexă ce va servi ca lăcaș de cult pentru locuitorii satului, care în prezent, pentru a beneficia de servicii bisericești, sunt nevoiți să se deplaseze până la Vâlcele. 

Preotul este foarte activ pe rețelele de socializare, iar de data aceasta ne-a atras atenția cu încă o acțiune frumoasă și inedită, postată pe Facebook: „Clopotnița în vârstă de 100 de ani din cătunul Hetea a fost scoasă la lumină după trei decenii de uitare. Aici, în cel mai sărac cătun al țării, urmează să ridicăm cel mai mic și mai frumos sălaș de rugăciune din țară!”.

Contactat telefonic, preotul ne-a dezvăluit aspecte interesante, printre care și faptul că vechea clopotniță se află într-un cadru natural cu o priveliște deosebită și că are în spate o poveste. Primii pași în reconsolidarea acesteia au constat în curățarea locului de tufe și mărăcini. Va urma, zilele următoare, despădurirea drumului de acces, care va putea fi străbătut cu mașini de teren.

„În cătunul Hetea a existat o clopotniță de 100 de ani în care a fost pus un clopot sfințit pentru vremurile în care veneau furtuni. Se trăgea acel clopot și nu era grindină deloc pe toată raza comunei. 

Voi reabilita această clopotniță și voi face o anexă, un lăcaș de cult mic ce va servi puținelor servicii religioase care există aici.

Ideea mi-a venit de mai multă vreme, dar cam de un an de zile mă gândesc să fac un mic paradis duhovnicesc în acel loc, care este un paradis natural desăvârșit.

În jurul acelei clopotnițe a fost și un cimitir cu morminte de 100 și ceva de ani, dar și cu morminte mai recente, de vreo 20 de ani. Este destul de greu accesibil. Dar există un drum care este împădurit, iar zilele acestea va fi defrișat și despădurit, ca să avem acces în acel cimtir cu mașini de teren.

Deocamdată, am defrișat acea zonă de tufe și am repus în vizibilitate clopotnița, care era ca un monument istoric pentru locuitori, deși ea nu este un monument istoric, este o clopotniță de suflet, făcută din lemn. Starea ei este foarte degradată, se vede și în poze, dar am preferat să nu o dau jos, ci s-o reconsolidăm. Deși lemnul de stejar este putred, are 100 de ani, va fi acoperită, reconsolidată, vor fi puși stâlpi de lemn pe lângă picioarele ei și va fi protejată, într-un fel. Și acolo, lângă clopotnița aceea, eu o să fac un mic lăcaș de cult pentru comunitatea din Hetea, formată și din câteva familii de români, dar și din familii de rromi ortodocși, care își botează copiii și vin la biserica din Vâlcele pentru toate serviciile. Este greu, mai ales iarna, când e frig, să vină cu căruța, cu bebelușii...

Nu mă gândesc la costuri, merg pas cu pas, din aproape în aproape, momentan locul a fost curățat și urmează, din donații, să finalizăm. Nu este un termen de finalizare, ci când o vrea Dumnezeu”, a spus preotul pentru redacția noastră.

Vasile Antonie Tămaș este „Cel mai iubit preot din judeţul Covasna”, potrivit unui binemeritat titlu acordat în 2016 de către Fundația Internațională „Omenia”. El a dus și duce neîntrerupt campanii de sprijin și se implică fără ezitare în numeroase cazuri sociale. Este foarte popular pe rețelele de socializare, mesajele lui având milioane de vizualizări.

Sursa foto: Vasile Antonie Tămaș. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.