ACTUALITATE 19 iulie 2022

Câți bani a primit comuna Ozun prin „Anghel Saligny”

de Iulia Drăghici - Taraș | 605 vizualizări

Comuna Ozun ar urma să primească aproximativ 38,6 de milioane de lei prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Toate cele trei cereri de finanțare depuse au fost aprobate, însă nu toate au primit suma solicitată. 

Astfel, „Extinderea rețelei de apă potabilă și a sistemului de canalizare în comuna Ozun” este proiectul care va fi finanțat cu aproximativ 20,6 milioane de lei (suma exactă 20.585.057,86 lei), iar „Modernizare drumuri de interes local în comuna Ozun – Etapa II”, cu peste 14,7 milioane de lei (exact: 14.707.300,00 lei). 

În ceea ce privește „Modernizare drumuri de interes local în comuna Ozun – Etapa III”, pentru care autoritățile locale au solicitat aproape 15,3 milioane de lei, Ministerul Dezvoltării a acceptat proiectul parțial și a oferit o finanțare de aproape 3,3 milioane de lei (concret: 3.292.700,00 lei).

Primarul Bordás Enikő a spus luni pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna că autoritatea locală a primit vestea rezultatului concursului de proiecte și cu bucurie, dar și cu tristețe. Pe de o parte s-au bucurat că cel mai mare proiect, cel de extindere a rețelei de apă și canalizare, va primi finanțarea cerută, ba mai mult și etapa II de modernizare a drumurilor. Pe de altă parte, fragmentarea etapei a treia îi pune în postura de a prioritiza din nou. 

Pe cei 3,3 milioane încă nu știm exact cum o să îi utilizăm. (...) Săptămâna trecută am avut o ședință de Consiliu Local și am discutat pe această temă și am decis în principiu că o să renunțăm la celelalte străzi și drumuri și o să rămânem cu o porțiune din DC34, dinspre Lunca Ozunului. Din fiecare sat avem drumuri, iar la Lunca Ozunului era doar acest sector de drum și de aceea am decis să rămânem cu el. Doar că banii ne ajung să facem jumătate din cât am vrut să facem”, ne-a spus primarul Bordás Enikő. Aceasta a precizat și că în cel mai scurt timp vor începe demersurile de întocmire a documentațiilor necesare pentru a găsi cât mai repede constructori și pentru a demara lucrările. 

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că, începând de luni, 18 iulie, beneficiarii primelor proiecte aprobate spre finanțare vor putea încărca în platforma digitală investitii.mdlpa.ro documentele necesare încheierii contractelor de finanțare. 

Până în prezent, au fost finalizate listele cu obiectivele de investiții din 16 județe, printre care și Covasna (dar și Alba, Arad, Argeș, Bihor, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Mureș, Sibiu, Tulcea și Vâlcea, și în plus sectoarele municipiului București). 

Valoarea totală acordată investițiilor din județul Covasna se va ridica la peste un miliard de lei (1.027.710.662,88 lei).

Ministrul a mai spus luni, potrivit unui comunicat de presă, că urmează aprobările investițiilor și pentru celelalte județe. 

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost inițiat de Guvernul României și este derulat prin Ministerul Dezvoltării, pentru a asigura serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și reabilitarea drumurilor și podurilor.

Bugetul total al programului este de 65,5 miliarde de lei, dar până la termenul depunerii solicitărilor, autoritățile au înregistrat cereri în valoare totală de 137 de miliarde de lei. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.