Cât va costa să închiriezi o bicicletă prin sistemul bike-sharing din Sfântu Gheorghe?
Sistemul bike-sharing „Sepsibike”, prin intermediul căruia vor putea fi închiriate 230 de biciclete şi 12 triciclete, ar trebuie să fie pus în funcțiune în cursul acestei luni, ptrivit informațiilor furnizate de autoritățile locale. Primăria Sfântu Gheorghe a delegat serviciul de administrare şi exploatare a sistemului către societatea Sepsi Rekreativ SA. Bicicletele vor putea fi utilizate în mod gratuit timp de 30 de minute, iar prima oră de închieriere va costa 2 lei.
„Luna aceasta dorim să pornim. Trebuie delegat serviciul pentru că Primăria nu poate să se ocupe de acest lucru. Deci delegăm către Sepsi Rekreativ și mai sunt niște proceduri administrative care trebuie să fie făcute”, ne-a spus, la finalul săptămânii trecute, primarul Antal Árpád.
Sistemul cuprinde 17 stații de închiriere automată, montate toamna trecută, și 230 de biciclete mecanice.
În contractul de delegare se arată că sistemul are drept scop principal utilizarea bicicletei ca o alternativă la alte mijloace de transport poluante, o alternativă ecologică pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Același document arată că bicicletele nu se pot utiliza:
- de către minorii sub 14 ani;
- pentru transportul de pasageri;
- pentru transportul de substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase;
- pentru a participa la curse de biciclete;
- pentru a fi închiriate la terți;
- de persoane care sunt sub influența alcoolului sau drogurilor;
- în situații de vânt puternic și furtuni.
Pentru a utiliza bicicletele în sistemul bike-sharing „Sepsibike” utilizatorii vor trebui să descarce aplicația GloBikes și să se înregistreze.
Bicicleta poate fi utilizată în mod gratuit timp de 30 de minute, indiferent de numărul de utilizări zilnice. La depășirea acestei durate, utilizatorul va trebui să suporte un tarif, începând cu data și ora la care s-a înregistrat depășirea. Prima oră și jumătate de utilizare va costa 2 lei, două ore și jumătate – 4 lei, iar după două ore și jumătate fiecare oră începută până la returnarea bicicletei va costa 6 lei.
Amplasamentul stațiilor:
Stația 01 – Universitatea Babeș Bolyai
Stația 02 – Piața Libertății
Stația 03 – Biserica Reformată
Stația 04 – Daczo
Stația 05 – Lunca Oltului
Stația 06 – Sepsi Arena
Stația 07 – Autoliv
Stația 08 – Stadionului
Stația 09 – Nicolae Iorga
Stația 10 – Primăria
Stația 11 – Fabricii
Stația 12 – Blocurile ANL
Stația 13 – Grigore Bălan
Stația 14 – Ștrand
Stația 15 – Gara Sfântu Gheorghe
Stația 16 – Piața Sfântu Gheorghe
Stația 17 – Locotenent Păiș David.
Implementarea sistemului de bike-sharing în Sfântu Gheorghe a stârnit diverse reacții în rândul locuitorilor.
Pe de o parte, există cetățeni care au încurajat această investiție și au văzut-o ca pe o soluție modernă și sustenabilă pentru îmbunătățirea mobilității în oraș. Câteva persoane au scris în mediul online că noul sistem care permite închirierea de biciclete va aduce beneficii, având în vedere că orașul e sufocat de mașini. Pe de altă parte, există și vocea celor sceptici care afirmă că nu văd utilitatea acestui sistem.
Proiectul a fost realizat din fonduri europene în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, care mai prevede, printre altele, modernizarea flotei de autobuze, realizarea unei piste pentru biciclete în lungime de 7 kilometri de-a lungul Râului Olt, precum şi a unui nou pod pietonal şi pentru biciclete peste Râul Olt, care va face legătura între cartierele Oltului şi Gării.
Sursă foto: Kristó-Gothárd Hunor