ACTUALITATE 14 iunie 2015

Cât de corect a fost concursul pentru director la TAM?

de Mirela Cara | 343 vizualizări

Actrița Alexandrina Ioana Marina de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care a ieşit pe locul 2 la examenul pentru postul de director al instituției în care lucrează la o diferență de numai 2 sutimi față de contracandidata sa, Anna Maria Popa, a depus joia trecută o contestație la Primăria Sfântu Gheorghe privind desfășurarea concursului organizat în ziua de 9 iunie.

Argumente pentru contestație

Singurele două argumente prezentate de actriță în contestație se referă la faptul că examenul a început cu o întârziere de 33 de minute și acela că timpul alocat de către comisie pentru interviu a fost inegal împărțit. Deși la începutul examenului, conform procedurii legale, fiecare dintre cele două candidate a fost înștiințată prin aceleași cuvinte cu privire la componența comisiei de examinare și la faptul că timpul de prezentare a proiectului, înainte de a trece la întrebările membrilor comisiei, este de 10 minute, Ioana Marina pretinde că a fost victima unei inegalități de șanse, care în opinia ei se traduce cu un timp mai scurt de examinare, comparativ cu candidata câștigătoare. Timpul la care se referă Ioana Marina este cel în care s-au adresat întrebări și s-au ascultat răspunsurile candidatelor.

Bazându-se pe cele două argumente, actrița solicită prin contestația sa nu doar organizarea unui nou examen oral, ci și reevaluarea proiectelor de management, chiar dacă ambele candidate au trecut de această probă.

Cine sunt cei care vor soluționa contestația

În ședința Consiliului Local, desfășurată vineri, s-a stabilit prin vot componența comisiei care va avea sarcina de a soluționa contestația depusă de Alexandrina Ioana Marina. Aceasta va fi formată din consilierii locali Corina Bote şi Ștefan Joόs și de consilierul juridic în cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Lăcrămioara Andrei Bucșa.

Raportul de activitate al TAM, motiv de dispută între consilierii locali

În contextul încercării de soluționare a problemelor cu care se confruntă Teatrul „Andrei Mureșanu”, consilierul local Mădălin Guruianu a solicitat în ședința de vineri elaborarea de către TAM a unui raport de activitate, pe baza căruia să se analizeze felul în care instituția și-a desfășurat activitatea și și-a gestionat fondurile primite de la Consiliul Local, în perioada în care actrița Monica Midvighi a fost director interimar. Cererea consilierului a fost motivată prin faptul că demisia fostului manager al teatrului, Dan Țopa, a făcut imposibilă verificarea activității desfășurate anul trecut de instituție, dar și prin faptul că, în prezent, se derulează procesul de alegere a unui nou manager, ceea ce impune ca necesar un astfel de demers. „Pentru o bună imagine, cred că cele mai importante aspecte în raport ar fi următoarele: spectacole noi realizate, spectacole jucate acasă și în deplasare, repetiții efectuate și cu ce actori implicați, dacă e vorba despre spectacole care nu au avut încă premiera, numărul de spectatori prezenți, bugetul cheltuit, fondurile extrabugetare atrase și salariile angajaților”, a cerut Guruianu.

Solicitarea înaintată de Mădălin Guruianu a fost respinsă categoric de un alt consilier local, Rodica Pârvan (PSD), în opinia căreia colegul său nu numai că nu-și cunoaște atribuțiile, dar și le-a și depășit. „Eu sunt consilier de patru mandate și cred că nu-mi cunosc atribuțiile. N-am știut că eu pot să cer oricând, de la oricine, orice fel de raport de activitate. Deci eu, dacă astăzi, vreau să cer directorului de la spital, mă duc și îi pun o hârtie în mână și-i zic: „Vă rog să-mi prezentați activitatea de la spitalul municipal sau județean pentru că eu sunt consilier local. Uite că eu nu vreau să dau un astfel de raport și nu văd în ce calitate trebuie eu să prezint un raport de activitate al Teatrului „Andrei Mureșanu”, pentru că vrea domnul consilier Guruianu”, a spus Pârvan.

Consilierul PSD a cerut totodată să primească o confirmare a legitimității solicitării înaintate de consilierul PNL, căruia i-a adus și o serie de acuzații de interese ascunse, cum ar fi acela de a prelua conducerea TAM prin ocuparea postului de reprezentant CL în Consiliul de Administrație al instituției. „Deci vă rog foarte mult, juridic să se clarifice această problemă, fiecare să ne păstrăm competențele pe care le avem. Eu înțeleg că n-avem serviciu, n-avem treabă și-așa, dar totuși sunt oameni care au de treabă, deci asta este problema. Am înțeles că deja conduce CNMV-ul, vrea să conducă și „Andrei Mureșanu”? Parcă e prea mult!”, a spus Rodica Pârvan.

Problema legitimității unui consilier de a solicita un astfel de raport a fost clarificată chiar în timpul ședinței de către secretar Kulcsár Tunde-Ildikó: „Consiliul local poate să vă solicite pregătirea, elaborarea și prezentarea unui raport. Acum, dacă se însușește propunerea domnului Guruianu și se votează în acest sens, atunci dumneavoastră ați putea să fiți obligată să prezentați un raport de activitate, în ceea ce privește activitatea dumneavoastră, dar nu a teatrului în sine, pentru că, așa cum a prezentat și doamna viceprimar, va fi un audit asupra activității teatrului, care trebuia să se fi făcut mai devreme. Cert este că dumneavoastră, în calitate de reprezentant al Consiliului Local în Consiliului de Administrație al teatrului, aveți anumite drepturi și obligații în cazul teatrului”, a explicat aceasta făcând referire la anunțul viceprimarului Sztakics Éva, care a informat participanții la ședință că a numit deja o persoană abilitată care va face un audit privind activitatea profesională și contabilă a TAM pentru perioada de tranziție, în cadrul auditului respectiv realizându-se și un raport de analiză a indicatorilor de performanță ai personalului instituției.

Există un interes pentru conducerea TAM?

Discuțiile aprinse pe marginea raportului de activitate solicitat de consilierul Guruianu au degenerat în atac la persoană, dar au scos la iveală și o posibilă lipsă de corectitudine a organizării concursului pentru ocuparea postului de manager al Teatrului „Andrei Mureșanu”.

Propunerea viceprimarului Sztakics Éva de a supune la vot în ședința consiliului solicitarea înaintată de Mădălin Guruianu s-a izbit de reacția dură a Rodicăi Pârvan, care a vorbit în treacăt despre o anumită înțelegere a celor care au avut sarcina de a decide în privința noului director TAM. Ea a lăsat să se înțeleagă că Guruianu și alte persoane nenumite se puseseră de acord să aducă la conducerea disputatei instituții un director din interior, acord pe care printr-un gest trădător, consilierul PNL nu doar că nu l-a mai respectat, dar a tras sforile în așa fel încât câștigătoare să iasă o candidată preferată de el. „Vă rog să nu supuneți la vot o asemenea aberație! Pentru că eu dau Consiliul în judecată pentru chestia asta. Vă rog frumos să păstrați limita legii. Eu nu mă pun la dispoziția lui Guruianu. A făcut la „Mihai Viteazul” ceea ce vrea să facă acuma la TAM. Știți foarte bine la ce mă refer, da? Am fost acolo, în Consiliul de administrație și s-a dus, m-a dat afară și s-a așezat în loc. Vrea să facă același lucru, punându-și directorul pe care l-a vrut. Am vrut director din interior, am discutat cu toții, a zis „Da!” și la plecare s-au sucit lucrurile și a ieșit Nu”, au fost cuvintele Rodicăi Pârvan.

Consiliera PSD și-a exprimat convingerea că între Guruianu și alți câțiva membri ai comisiei de examinare există o relație de prietenie în baza căreia înțelegerea de a numi un director din interior la TAM nu a mai rămas valabilă. „Dânsul e așa (n.r. cuvântul a fost definit printr-un gest care sugerează o apropiere specială) cu doamna Filip, cu doamna Croitoru și așa mai departe. E așa cu domnul Popa care ține concerte, deci un pic va fi un mic proces pe tema asta. Și vom vedea cum va ieși”, a spus Pârvan care și-a continuat discursul cu o abatere de la subiect care s-a convertit în atac la persoană. „Eu nu mă pun la dispoziția lu’ Guruianu că nu am nici de ce și nici când și cum, nu mă pot compara cu el că ne despart foarte multe lucruri. Eu am un loc de muncă foarte greu, eu nu sunt omul cârciumilor și-al ceainăriilor și al asta... să umblu de colo, colo cu traista-n spate, eu muncesc din greu ca să pot să-mi duc la capăt misiunea pe care am început-o în școala pe care o conduc de 20 de ani. Deci asta este o mizerie prin care vrea să intre în Consiliul de Administrație al Teatrului „Andrei Mureșanu”. Refuz cu desăvârșire să supuneți la vot așa ceva”, a mai spus Pârvan.

Consilierul Mădălin Guruianu nu a răspuns atacurilor la persoană, însă, în privința acuzațiilor aduse de Rodica Pârvan privind eventuale aranjamente pe care le-ar fi făcut cu scopul de a o ajuta pe Anna Maria Popa să obțină postul de director TAM a precizat: „În primul rând, sper că este înregistrat tot ce s-a spus aici pentru că este o splendoare cât de important devin pe zi ce trece în orașul acesta. Consider că e o jignire că nu știe cineva să vorbească atunci când are cuvântul și dreptul la cuvânt. În al doilea rând, consider că este o jignire la adresa tuturor cadrelor didactice și a conducerii din „Mihai Viteazul“ pentru că cineva chiar crede că eu conduc acel liceu. Dacă pe doamna Felicia Filip reușesc să o conduc, dacă pe doamna Croitoru reușesc, cred că și pe doamna Pârvan, că a fost în comisia aceea, și pe domnul Marius Deac, și pe doamna Andrea Chiricescu, că până la urmă, evident, numai Guruianu a făcut toată acea comisie și el a reușit să determine rezultatul concursului și al tuturor concursurilor la care a participat până acum și la care va participa de acum înainte. Îi mulțumesc pentru încredere doamnei Pârvan, nu credeam că sunt atât de important. Mă bucur dacă e înregistrat tot ceea ce a spus domnia sa astăzi pentru că sunt multe lucruri acolo, motive nu de campanie electorală, cum spune dumneaei, ci motive de dat în judecată”, a spus Guruianu.

Solicitarea lui Mădălin Guruianu nu a mai fost supusă la vot în urma intervenției viceprimarului Tischler Ferenc, care a precizat: „Mi se pare un lucru trist că dumneavoastră nu vă puteți înțelege pe această temă, dar noi și acum rămânem consecvenți față de principiile noastre. Deci dacă supuneți la vot, noi ne abținem”.

Auditul care se va desfășura în perioada următoare va face probabil lumină în ceea ce privește activitatea desfășurată la TAM în ultima perioadă. Ceea ce rămâne deocamdată sub semnul întrebării este dacă vreuna dintre cele două candidate a fost cu adevărat preferată și susținută de un număr de persoane din comisie sau din afara ei, sau dacă examenul pentru postul de manager n-a fost decât o dispută între două tabere interesate, fiecare având un candidat al ei.

Până la aflarea unui răspuns clar, contestația depusă de Alexandrina Ioana Marina este umbrită de afirmația consilierului local Rodica Pârvu, care la sfârșitul ședinței de consiliu i s-a adresat consilierului Mădălin Guruianu cu următoarele cuvinte: „Sunteți niște mizerabili, măi, că ați zis că vreți director din interior și ați ieșit afară și ați pus pe cine ați vrut voi. Nesimțiților ce sunteți! Sunteți niște mizerabili”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
TAMnesam, 15 iunie 2015
Clar nu iese fum fara foc. Bine ca isi dau la gioale. Cei 6 actori sau cati or mai fi, se scandalizeaza petru prima data in presa.Au curaj.Bravo lor. "Mecena local" ii ameninta cu controale si citeste integral
radu, 15 iunie 2015
foarte corecta. o dovedesc actorii. o dovedeste Guruianu care-i ameninta cu controale. o dovedesc declaratiile tovarasei Rodica, mahalagioaica sefa...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.