Câștiguri considerabile pentru fermierii care au cultivat cartofi
Prețul pe un kilogram se ridică la 1,2 lei
Specialiștii în agricultură preconizează că fermierii care cultivă cartofi vor ieși pe profit considerabil anul acesta din cauza prețului de vânzare mai ridicat decât în ultimii anii. Cu toate acestea, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba, speră că această majorare de preț să nu se resimtă și în buzunarele consumatorilor.
„Prețul de vânzare la capătul parcelei la producători este destul de bun, 1 leu, 1 leu și 20 de bani. Este un preț bun față de anii anteriori. Bine, și anul trecut prețul a fost bun, dar până acum nu am avut doi ani consecutivi cu așa preț bun. E bine din punct de vedere al fermierilor, acum să vedem cum o să avem la raft. Consumatorul este cel final. La raft nu știu cum e prețul acum, dar prețul la fermieri este bun și le asigură un câștig destul de mare pe unitatea de suprafață. Sper că profitul comerciantului nu va fi atât de mare încât să fie un preț prea mare la raft. Până acum fermierul vindea la 50 de bani și prețul era tot de 3 lei la supermarket, dar acum dacă fermierul vinde la 1 leu, 1 leu și 20 de bani, poate totuși nu va depăși 3 lei 50 de bani”, ne-a spus Könczei Csaba.
La începutul lunii iunie, din cauza ploilor abundente și a umidității în exces culturile agricole, printre care și cartoful, erau în pericol. Agricultorii covăsneni erau îngrijorați pentru că din cauza vremii nefavorabile utilajele nu puteau intra pe câmp, ceea ce făcea ca tratarea fitosanitară a culturilor să fie aproape imposibilă. În plus, din cauza ploilor abundente, fermierii au avut de combătut mana cartofului.
Cu toate acestea, situația a revenit la normal, spune Könczei Csaba, iar recolta nu a fost diminuată procentual din cauza fluctuațiilor necorespunzătoare ale vremii. În ceea ce privește producțiile de cartofi, acesta precizează că sunt puțin peste cele normale.
„La cartofi acum s-a început recoltatul. Producțiile se prezintă destul de bine, deși nu e producție record. Pot să spun că producția este puțin peste cea normală. Nu avem probleme sau scăderi de producție din niciun motiv”, a adăugat specialistul.
În plus, acesta a adăugat că în prezent s-a terminat recoltarea cerealelor și se preconizează că producția din acest an este mai mare cu 5-6% decât în mod normal.