ACTUALITATE 21 ianuarie 2016

Casa de Cultură din Sfântu Gheorghe rămâne deocamdată a nimănui

de Mirela Cara | 940 vizualizări

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, despre care primarul Antal Árpád crede că ar putea fi de un real folos pentru multe instituții de cultură din municipiu, rămâne în continuare un imobil care nu poate fi exploatat corespunzător și care are o datorie de aproximativ un milion de lei către bugetul local, după ce ani la rând nu a mai achitat impozitul. Aceasta din pricina faptului că Primăria nu poate interveni în a o reabilita și folosi câtă vreme imobilul nu se află nici în proprietatea, nici în administrația sa.

„Aceste case de cultură au fost înainte de revoluție în proprietatea sindicatelor comuniste. Aceste sindicate nu au în acest moment în România, legal, niște urmași de drept. Sunt confederații sindicale care s-au autodeclarat urmașii acestui sindicat, dar nu au fost recunoscute prin lege și, din cauza aceasta, tot patrimoniul – și aici nu vorbim doar de casele de cultură ale sindicatelor, vorbim de hoteluri de la mare și de la munte și așa mai departe – stă să se dărâme pentru că nimeni nu are curajul în țara asta să ia o decizie și să rezolve problema”, a explicat primarul Antal Árpád.

Soluția optimă în opinia edilului ar fi trecerea caselor de cultură din întreaga țară în proprietatea autorităților locale, care să le introducă în viața publică și culturală a orașelor. „Casa de Cultură e o variantă ideală pentru multe instituții de cultură din oraș, dar mai ales după experiența din Miercurea Ciuc, unde primarul a fost acuzat că a cumpărat prea ieftin casa de cultură pentru oraș, nu știu cine mai are curajul să rezolve o asemenea problemă. Eu de foarte mult timp fac lobby la nivel național și încerc să depun eforturi pentru ca Guvernul să dea printr-o HG la autorități publice casele de cultură. Vorbim de treizeci și ceva de imobile din centrul fiecărui oraș, construite în stil comunist, abandonate, care strică aspectul. Deci ar cam fi timpul să rezolvăm această problemă. Eu cred că asta ar fi soluția ideală, ca printr-o hotărâre de Guvern să fie transferate în proprietatea autorității locale”, a spus Antal Árpád, care a adăugat că așa cum a cerut de la toate guvernele anterioare, cere oficial și de la Guvernul Cioloș soluționarea acestei probleme.

În prezent, Casa de cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, ale cărei conturi au fost blocate cu trei ani în urmă de Primărie din pricina neachitării impozitelor către bugetul local, servește drept spațiu de desfășurare a activității pentru diverse companii sau instituţii care au închiriat diverse suprafețe în interiorul acesteia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.