CAS Covasna: „Orice modificare legislativă în sprijinul asiguraţilor este binevenită”
Subiectul cardului naţional de sănătate, care ar trebui să fie înlocuit treptat cu viitoarea carte electronică de identitate, nu este văzut ca un element de noutate nici de Casa de Asigurări de Sănătate Covasna. Aşa cum preciza zilele trecute şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, CAS Covasna arată că ideea a fost publică încă din 2006.
„Casa de Asigurări de Sănătate Covasna aplică politica şi strategia generală a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pe raza de competenţă, aplică legislaţia în vigoare şi exprimă unitar punctual de vedere al CNAS. Orice modificare legislativă care vine în sprijinul asiguraţilor, a furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale este binevenită”, au transmis pentru „Observatorul de Covasna” reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Covasna, citând în acelaşi timp şi textul legii apărute în 2006, care prevede modificările venite cu noua carte electronică de identitate. „În conţinutul Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, la capitolul Card de sănătate, Titlul IX art. 338 alin. (4) este stipulată această modificare: „(4) Noile cărţi de identitate, eliberate începând cu anul 2014, în mod etapizat, cu elemente de securitate adecvate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actele de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale UE şi SEE rezidenţi în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 235/2013, vor avea şi funcţionalitatea de card naţional.”
Potrivit celor mai recente informaţii furnizate de CAS Covasna, la nivelul judeţului sunt active 132.777 de carduri de sănătate. În ceea ce priveşte funcţionalitatea sistemului de citire a cardurilor de sănătate, reprezentanţii CAS spun că în prezent funcţionează şi un sistem offline pentru procedura de validare a acestora, pentru momentele când cel online nu funcţionează.
„CNAS întreprinde toate eforturile pentru optimizarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate astfel încât serviciile medicale să se raporteze şi să se valideze exclusive online, situaţiile excepţionale de blocaj fiind imediat remediate. Prin Ordinul Preşedintelui CNAS nr. 921/09.11.2016 a fost aprobată procedura de transmitere în platforma informatică din asigurările de sănătate a serviciilor acordate offline şi a procedurii de validare a acestora în cazul imposibilităţii de a utiliza online sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate. CAS Covasna a informat în timp util toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ aflaţi în relaţii contractuale cu casa de asigurări, cu privire la modul de lucru pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale. Casa de asigurări de sănătate, prin toate structurile organizatorice, desfăşoară activităţi în vederea asigurării funcţionării sistemului de asigurări sociale de sănătate la nivel local, modul de a înţelege şi de a aplica prevederile legale aparţine exclusiv furnizorilor de servicii”, arată Casa de Asigurări de Sănătate Covasna.