ACTUALITATE 14 aprilie 2010

Cartof de Covasna – medalie de aur la Salonul Internaţional de la Cluj

de Covasna Media | 454 vizualizări
Soiul Albiona a fost creat de directoarea Staţiunii de Cercetare din Târgu-Secuiesc, Mike Luiza, și este unic în România 14apr2010-cartofi2Participarea Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului Târgu-Secuiesc la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării și Inventicii Pro Invent 2010, organizat în luna martie la Cluj-Napoca, a adus o medalie de aur pentru cartoful Albiona, creat în municipiul breslelor și apreciat datorită caracteristicilor sale deosebite. Directorul Staţiunii, Mike Luiza, care a inventat acest soi unic în România, ne-a declarat

Soiul Albiona a fost creat de directoarea Staţiunii de Cercetare din Târgu-Secuiesc, Mike Luiza, și este unic în România

14apr2010-cartofi2Participarea Staţiunii de Cercetare și Dezvoltare a Cartofului Târgu-Secuiesc la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării și Inventicii Pro Invent 2010, organizat în luna martie la Cluj-Napoca, a adus o medalie de aur pentru cartoful Albiona, creat în municipiul breslelor și apreciat datorită caracteristicilor sale deosebite.

Directorul Staţiunii, Mike Luiza, care a inventat acest soi unic în România, ne-a declarat că Salonul s-a aflat la cea de-a opta ediţie și la el au participat 82 de firme din ţară și din străinătate, iar în urma aprecierii juriului Albiona a primit medalia de aur.

„Este singurul soi de cartof cu aceste caracteristici, din România. Are coaja galbenă și pulpa foarte deschisă la culoare, albă, fiind un cartof foarte bun, fiert, ca și cartof natur”, a declarat Mike Luiza. Directoarea Staţiunii de Cercetare spune că astfel de aprecieri sunt binevenite chiar dacă deocamdată se opresc la acest nivel de diplome, ea amintind că oamenii de știinţă sunt mai mereu lăsaţi la urmă, legea cercetării este blocată în Parlament și cercetarea nu beneficiază în prezent de nicio formă de sprijin.

„Este bine totuși că și în aceste condiţii avem rezultate. Soiul Albiona l-am creat în câmpurile de la Apa Roșie și la Tg.Secuiesc, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu mintea noastră, nu în laboratoare sofisticate”, a mai precizat Mike.

În afara acestui soi, alte patru soiuri de cartofi de la Târgu-Secuiesc au mai fost premiate la Budapesta, la un salon similar unde au primit medalia de argint.

Salonul de la Cluj-Napoca a fost organizat de Universitatea Tehnică în colaborare cu Camera de Comerţ și Industrie, Societatea Inventatorilor din România și Uniunea Universităţilor Clujene, și a adus laolaltă universităţi, institute de cercetare și persoane fizice din Germania, Polonia, Italia, Rusia, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Ucraina, Iran, Republica Moldova și România.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Voaideş George, 27 aprilie 2010
Tot respectul pentru doamna Mike! Merita laudele si respectul tuturor covasnenilor si nu numai!
Vali, 15 aprilie 2010
Bravo!!! Felicitari!
MIHAI, 14 aprilie 2010
pacat ca rosiile de giurgiude pe vremuri(nu prea indepartate)in ziua de azi sunt turcesti.
pita-gora, 14 aprilie 2010
Slava Domnului ca mai sunt si oameni harnici si inteligenti care-si pun mintea la contributie si cu toate ca statul nu-i ajuta pe cat ar merita, fac ceva bun pentru ei ,bun pentru oamenii pamantului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.