ACTUALITATE 7 iulie 2016

Cărţi şi mesaje pentru basarabeni

de Iulia Drăghici - Taraș | 1195 vizualizări

Judeţul Covasna s-a alăturat din nou demersului de a dona carte românească pentru cetăţenii din Republica Moldova. De această dată, la iniţiativa lansată la nivel naţional de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”, covăsnenii au început mobilizarea, atât în mediul virtual, cât şi în afara lui. Campania se desfăşoară pe durata întregii veri. Specific acestei campanii este faptul că donatorii sunt rugaţi să scrie un mesaj adresat cetăţeanului basarabean care va primi cartea. Potrivit organizatorilor campaniei, în intervalul iunie – septembrie, circa 100.000 de basarabeni vor vizita România.

„În amalgamul de griji cotidiene uităm de multe ori că peste Prut mai există o Românie, care aşteaptă semne de la noi pentru ca nu doar istoria să ne fie comună, ci şi viitorul. Programul „Carte pentru Basarabia” îşi propune ca vara aceasta să trimitem peste Prut, alături de poeţii şi scriitorii noştri, şi dragostea pe care o avem pentru Basarabia! Donează cărţi ale autorilor clasici şi scrie pe prima pagină un mesaj din suflet pentru românii de peste Prut. Cărţile vor fi dăruite personal fraţilor de peste Prut care anul acesta trec pentru prima oară Prutul pentru a-şi cunoaşte Ţara, neamul şi istoria”, arată mesajul publicat pe site-ul www.cartepentrubasarabia.ro, coordonat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”.

Consilierul judeţean Florentina Teacă, unul dintre coordonatorii campaniei la nivelul oraşului Covasna, a declarat: „Este o campanie la nivel naţional, iar noi ne-am alăturat cauzei. Acum, în judeţul Covasna sunt două centre de colectare, unul în oraşul Covasna, iar altul în Sfântu Gheorghe. Cel puţin pentru oraşul Covasna, pot să spun că nu este prima oară când ne alăturăm campaniei. Cred că este deja a patra oară. De fiecare dată când cei de la Acţiunea 2012 iniţiază campanii la nivel naţional, noi ne alăturăm. Facem acest lucru pentru că noi chiar credem în Unire. Vara aceasta vor să aducă în România 100.000 de basarabeni în excursie, cu autocarele, să le prezinte ţara şi vor să le dea nişte daruri simbolice, o carte cu un mesaj. Miercuri am iniţiat campania şi tot atunci am strâns deja aproape 300 de cărţi. Joi am strâns încă 100”, ne-a spus Florentina Teacă, coordonator al campaniei la nivelul oraşului Covasna, din partea Asociaţiei de tineret GRIT.

„Credem că Unirea se realizează mai cu seamă prin cultură, iar unioniștii nu pot rămâne indiferenți la raportul nefavorabil dintre cartea românească și cea rusească în Basarabia: de 1 la 8. Suntem încrezători că atât editurile și librăriile, cât și oamenii simpli, sufletiști vor răspunde pozitiv apelului nostru și vor face donații generoase pentru frații de peste Prut”, a declarat George Simion, președintele executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Provocare pe Facebook

Florentina Teacă şi-a provocat prietenii din mediul virtual să se alăture şi ei campaniei: „Vă provoc să vă alăturați inițiativei Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”! În acest moment, am pe Facebook peste 2700 de prieteni. Dacă doar 1000 dintre ei trimit câte o carte pentru frații noștri de peste Prut, avem 1000 de cărți! Ce ziceți? O carte, un drum la poștă... dacă-mi sunteți prieteni cu adevărat, sacrificiul nu vi se va părea așa mare! Nu uitați să scrieți pe prima pagină a cărţii un mesaj din suflet pentru românii de peste Prut. Adresa la care se colectează cărțile: Covasna, strada Verde nr. 8, cod poștal 525200, Florentina Teacă”, a transmis aceasta, iar răspunsurile pozitive nu s-au lăsat aşteptate.

„Felicitări pentru demers! Evident voi dona/trimite cărți și eu pentru frații de peste Prut”, a scris cineva.

Centre de colectare în Covasna

Pe site-ul www.cartepentrubasarabia.ro se găsesc informaţii şi date de contact utile românilor care doresc să doneze cărţi în această campanie. Mai mult, locuitorii oraşului Covasna şi nu numai, pot să facă acest lucru contactând-o pe Florentina Teacă pe profilul său de Facebook – Florentina Covasna – sau la adresa precizată anterior.

În Sfântu Gheorghe centrul de colectare este, potrivit site-ului citat: pe Strada Grof Miko Imre, Nr.2, la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan, cu program între orele 10 şi 15.

În luna iunie a acestui an s-a mai încheiat o campanie de donare, „Carte peste Prut”, iniţiată atunci de Primăria oraşului Covasna. Cele aproape 1300 de cărţi colectate au ajuns la comunitatea din Călăraşi, Republica Moldova, oraş înfrăţit Covasnei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.