ACTUALITATE 19 august 2022

Caravana de screening revine în judeţul Covasna, pentru testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV

de Iulia Drăghici - Taraș | 1294 vizualizări

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 22-26 august 2022 în judeţul Covasna, în localităţile Ojdula, Bixad, Micfalău, Belin, Întorsura Buzăului şi Dobârlău.

Femeile din grupul ţintă 24-64 de ani sunt invitate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 22-26 august 2022 este următorul:

  • Ojdula – 22.08.2022 – începând cu ora 10.00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Bixad - 23.08.2022 – începând cu ora 10.00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Micfalău – 23.08.2022 – începând cu ora 16.00 – Sala de sport;
  • Belin – 24.08.2022 – începând cu ora 10.00 (curtea cabinetului medicului de familie);
  • Întorsura Buzăului – 25.08.2022 - începând cu ora 10.00 – curtea spitalului;
  • Dobârlău - 26.08.2022 - începând cu ora 10.00 – curtea Căminului Cultural.

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie.

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, pentru toate femeile din grupul ţintă 24-64 de ani, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei screeningului cancerului de col uterin, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului.

Cancerul de col uterin nu doare în faza incipientă, iar, pe de altă parte, nu este chiar o plăcere consultul ginecologic și mai este și rușinea - cele trei motive principale pentru care multe femei nu se prezintă în mod regulat la testare.

Prin acest minunat proiect, noi, medici şi personal specializat, dorim să informăm şi să educăm femeile – doamne şi domnişoare, astfel încât să conştientizeze că prin prevenție se salvează vieți.

Screeningul pleacă de la ipoteza că într-o populație există boli și bolnavi necunoscuți, datorită unor nevoi neresimțite, neexprimate sau nesatisfăcute. Prin testarea maselor de oameni, putem identifica pe cei care au modificări incipiente sau chiar serioase, cărora le vor fi recomandate examinări medicale complete, în vederea stabilirii unui diagnostic sigur. Este cel mai eficient și cel mai bine ca boala să fie identificată în etapa de latenţă sau de debut asimptomatic.

Ca medic, vă rog/vă invit să veniți la testarea gratuită și în acest fel puteţi preveni să deveniți pacienți. Dorim să rămâneți femei sănătoase care au grijă de sănătatea și viața lor, indiferent de vârstă!”, a declarat Şef Lucrări Dr. Finta Hajnal, Coordonator Judeţean.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Sursa: comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.