ACTUALITATE 2 martie 2023

Când se va finaliza cadastrul pe județul Covasna?

de Daniela Luca | 3320 vizualizări

OCPI Covasna continuă demersurile, atât din fonduri ale ANCPI, cât și din cele europene

Un bilanț prezentat de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna, Felician Ursache, arată că în prezent se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul de cadastru și de carte funciară pe aproximativ 40% din suprafața județului. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR), dar și din venituri proprii ale ANCPI. Cadastrul pentru întreg teritoriul județului va fi gata în patru sau cinci ani, spune directorul OCPI Covasna. 

Bilanțul arată că, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, finanțat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), la nivel de județ, între 2016 – 2022, s-au finalizat lucrările pe 402 sectoare și 35.095 imobile. 

În ceea ce privește lucrările în derulare, sunt vizate 289 sectoare cu un total de 18.138 imobile pe o suprafață de 16.223 hectare. 

Aceste lucrări au un termen de execuție mai scurt pentru că se fac pe sectoare cadastrale, nu pe UAT-uri, a explicat directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna, Felician Ursache.

„Prin Programul Operațional Regional sunt în lucru 13 localități. Se execută lucrări pe întreg UAT-ul și durează și până la 3 ani. Acest lucru depinde și de implicarea administrației locale. Lucrări în faza de derulare contract prestări servicii sunt la nivel de 13 UAT-uri: Bățani, Boroșneu Mare, Brețcu, Catalina, Cernat, Dalnic, Hăghig, Malnaș, Moacșa, Ojdula, Ozun, Turia și Sânzieni. La Reci lucrările au fost finalizate integral anul trecut, iar alte cinci comune sunt foarte aproape de finalizare. Probabil într-o lună, maxim două, vor fi finalizate lucrările și în aceste localități. E vorba de Catalina, Cernat, Dalnic, Malnaș, Ojdula. La finalul lucrărilor de cadastru se emit extrase de carte funciară care se înmânează gratuit cetățenilor, a declarat Felician Ursache în cadrul unei conferințe de presă. 

Este important de subliniat că adresa la care se pot obține extrase de carte funciară online este epay.ancpi.ro.

Bilanțul lucrărilor cadastrale arată că, din cele 370.709 hectare, cât are județul Covasna, s-au finalizat 29.653 de hectare, adică 8%. În lucru sunt în prezent 145.410 hectare, adică în jur de 40%. Aceste lucrări vor fi gata spre sfârșitul anului sau anul viitor, a mai explicat directorul OCPI Covasna. 

„În lucru avem nu mai puțin de 40% din suprafața județului. Deci e ceva enorm. (...) Practic doar 26% din județ este neatins și în mod sigur, după părerea mea, în patru, cinci, ani vom putea spune că am finalizat cadastrul general în județ. Dacă acum cinci, șase ani nici nu ne apucasem, deja suntem în momentul în care putem spune că în patru, cinci ani cadastrul pe județul Covasna va fi finalizat”, a precizat Felician Ursache. 

Oficiul de Cadastru are în subordine 3 Birouri de carte funciară (BCF). Datele furnizate de reprezentantul instituției arată că BFC Sfântu Gheorghe are 172.576 de cărți funciare în arhive și baze de date, din care 135.225 vechi, pe hârtie, și 37.351 generate electronic, de sistemul informatic Eterra, în timp ce BCF Târgu Secuiesc are 178.059 de cărți funciare, din care 137.763 vechi și 40.296 generate electronic, iar BCF Întorsura Buzăului: 9.433 de cărți funciare, din care 6.819 vechi și 2.614 generate electronic.

Bilanțul mai arată că în 2022 s-au emis 33.201 extrase de cărți funciare, s-au efectuat 29.255 de intabulări și 140.905 de conversii imobiliare.Conversia cărților funciare reprezintă procedura prin care acestea sunt convertite de pe hârtie în format digital, a explicat Felician Ursache. 

„Aceste conversii au loc zi de zi. De exemplu, dacă are loc o tranzacție pe o carte funciară veche, imediat este convertită, evident”, a precizat directorul OCPI Covasna. 

Instituția are în prezent 36 de angajați. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.