ACTUALITATE 13 octombrie 2021

Când va avea Sfântu Gheorghe rețea de închiriat biciclete

de Iulia Drăghici - Taraș | 708 vizualizări

Investiția se ridică la aproape 6 milioane de lei 

Municipiul Sfântu Gheorghe are în implementare un proiect care se ridică la aproape 6 milioane de lei pentru realizarea unui sistem modern de împrumutat biciclete (bike sharing), cu stații în 18 zone ale orașului. Demersul este în faza de proiect tehnic. 

„Prin acest proiect din Programul Operațional Regional se va construi o rețea de bike sharing, având 18 puncte de andocare și cam 200 de biciclete. Sperăm că va fi de succes. Stațiile sunt publice. Închirierea va fi legată și de tichetele de autobuze. (...) Va fi o premieră. Am văzut în alte orașe, dar la Sfântu Gheorghe nu s-a experimentat, dar sper să fie de succes”, a declarat săptămâna trecută, la o conferință organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Habitatului, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Potrivit edilului, cei care vor folosi bicicletele, vor putea avea reduceri sau chiar bilete de autobuz pentru viitoarele mijloace de transport în comun electrice, care vor fi achiziționate printr-un program european similar. Atât cetățenii municipiului, dar și turiștii vor avea acces la rețeaua de biciclete.  

Acestea vor avea GPS, astfel că nu vor putea fi furate, mai spune Tóth-Birtan Csaba. 

Sunt niște stații de andocare, unde vor fi depozitate biciclete. De acolo, ori cumpărând cartelă, ori, cred că astea o să fie cele mai populare, prin aplicații pe telefonul mobil pot fi închiriate. Trebuie apoi depozitate în zona stației de andocare fiindcă sunt urmărite prin GPS. La momentul în care se închiriază se stochează și niște date personale, deci dacă nu returnează bicicleta, e ușor de urmărit și recuperat. (...) Este în faza de proiect tehnic și anul viitor trebuie implementat”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul. 

Sistemul de bike sharing, al cărui studiu de oportunitate a fost aprobat prin HCL 93/2019, are valoarea de 5.878.565,5 lei. 

Printre obiectivele implementării unui astfel de proiect se numără reducerea poluării, creșterea mobilității urbane, diminuarea zgomotului urban, diminuarea cheltuielilor de deplasare și a timpului petrecut în ambuteiajele urbane, dar și descongestionarea traficului din Sfântu Gheorghe, mai arată documentele oficiale.  

Între timp, autoritățile vor mai avea de lucrat și la rețeaua de drumuri și marcarea acestora, astfel încât să permită călătoria cu bicicleta în siguranță. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.