ACTUALITATE 20 august 2019

Când se vor finaliza lucrările de asfaltare în Băcel

de Daniela Luca | 1100 vizualizări

Executantul a solicitat prelungirea termenului de execuție 

Lucrările de asfaltare a drumului din Băcel ar fi trebuit să se încheie pe 30 august a.c., conform contractului, însă băcelenii trebuie să mai aștepte. Executantul a solicitat prelungirea termenului de execuție pentru că au mai intervenit lucrări care nu au fost cuprinse în proiectul tehnic. În plus, și vremea rea a îngreunat munca celor aflați pe șantier.  

Problemele de infrastructură păreau să nu mai aibă sfârșit în Băcel, sat care aparține de comuna Chichiș. Totuși, după o perioadă destul de lungă în care sătenii s-au confruntat fie cu noroi până la glezne, fie cu bălți adânci, la mijlocul săptămânii trecute au început asfaltările.  Autoritățile locale spun că executantul nu va termina lucrările până la sfârșitul termenului stabilit inițial, adică 30 august 2019. 

„Am primit deja o solicitare verbală din partea executantului precum că va trebui să prelungim termenul de execuție pentru că trotuarele și rigolele nu vor putea fi montate în termen. Au mai intervenit lucrări care nu au fost cuprinse în proiectul tehnic. De exemplu, e o porțiune destul de lungă de șanț în centrul satului și proiectantul a considerat că oricum nu sunt construcții și va lăsa ca apa să curgă pe acele terenuri, ele fiind mai joase cu un metru față de drum, dar nu vom lăsa să curgă apa de pe drum pe intravilanul unor proprietari. Acum nu există construcții pe aceste locuri, dar în viitor ar putea în oricare moment să înceapă o construcție acolo și atunci a trebuit să modificăm proiectul, ceea ce înseamnă niște costuri suplimentare pe care va trebui să le asigurăm noi. Am zis că anul acesta nu este nimic mai important decât să facem lucrarea și să o facem în așa fel încât cât mai mulți dintre locuitorii Băcelului să fie satisfăcuți de calitatea lucrării. Sunt probleme de proiectare care se pot rezolva și încercăm să le rezolvăm”, a declarat luni, 19 august, viceprimarul din Chichiș, Silviu Tăraș.

Conform acestuia, executantul a promis că va încerca să finalizeze asfaltările în timp cât mai scurt, ceea ce înseamnă că la sfârșitul lunii septembrie lucrarea ar putea fi predată.  

 „Mai este și o altă problemă. Până acum facturile pe care ni le-au dat în cursul etapelor de execuție au fost plătite într-o săptămână de Guvernul României, iar acum de două luni de zile nu a plătit nicio factură prin PNDL (n. red. Programul Național de Dezvoltare Locală). Această situație îl pune și pe executant într-o poziție sensibilă și se complică lucrurile. Dar asta nu este o cauză pentru care vor întârzia lucrările. Este practic o problemă a executantului pentru că el s-a angajat să facă lucrarea și nu se stipulează în contract precum că dacă întârzie plata, atunci poate să întârzie și el cu lucrările, deci nu este legată în niciun fel această problemă de prelungirea termenului”, a mai spus Silviu Tăraș. 

Dacă această problemă nu influențează data la care vor fi predate lucrările, ploile dese de la începutul verii și-au pus cu siguranță amprenta. Din cauza vremii nefavorabile, în șantierul aflat în lucru se formase un lac. În săpătura de aproximativ 50 de centimetri, care trebuia să slujească drept fundație, se aduna apa pluvială, iar executantul nu putea pune pietrișul de fundație în noroi și unica soluție a fost să pompeze apa și să aștepte vreme mai bună. 

Câțiva dintre locuitorii din Băcel au sesizat că asfaltul s-ar fi turnat peste gropile cu apă de ploaie, însă autoritățile au subliniat că este vorba de fapt despre o cisternă care împrăștie apa pe drum pentru că  asfaltarea nu se poate efectua pe un drum acoperit de praf.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.