ACTUALITATE 19 octombrie 2022

Când se transformă pălinca din medicament în otravă

de Iulia Drăghici - Taraș | 954 vizualizări

Consumul responsabil de pălincă, dar mai ales de pălincă de calitate superioară, este obiectivul celui mai nou eveniment care va fi organizat în județul Covasna în noiembrie. În acest context, directorul concursului de pălinci și distilate din fructe, „Transylvania Spirit”, evaluatorul internațional de pălincă János András Előd, ne-a vorbit despre cum putem să știm că o pălincă este de calitate, dar și în ce cantități să consumăm pentru a ne bucura de beneficiile sale. 

Și cele mai bune pălinci, indiferent cât sunt de bune, într-o cantitate mare, consumată frecvent este otravă, normal. Eu, într-un păhărel de pălincă pun doi cenți (n.red. o cantitate mică). Sunt în stare să stau la un păhărel de pălincă două ore. Miros, gust puțin și vreau să îi simt efectul, cum e, dacă alcoolul domină sau gustul fructelor, dacă redă exact acele gusturi de calitate. De pildă, merele Ionatan, pe care toată lumea le cunoaște - dacă iei un păhărel și îl miroși și simți mirosul de măr, de exemplu, din copilărie, înseamnă că este ceva de calitate. De multe ori dacă nu pot să ghicesc, ci pur și simplu simt doar alcoolul, atunci nu este problema mea, înseamnă că ceva nu este făcut bine. Să faci o pălincă de calitate este o artă”, a spus evaluatorul internațional de pălincă János András Előd, marți, într-o conferință de presă. 

Declarația a venit în timpul prezentării detaliilor concursului „Transylvania Spirit”, prima competiție care va implica producătorii din județele din Transilvania în lupta pentru titlul de „Cea mai bună pălincă”. Organizatorii spun că, în spatele scopului de a premia calitatea și de a provoca producătorii de pălincă să ridice standardele în crearea „lichidului minune”, stă și obiectivul de a educa oamenii în ceea ce privește consumul băuturii alcoolice. 

Specialistul a mai dezvăluit și că, dacă pe vremuri materia primă folosită pentru producția de pălincă era cea realizată din fructele care nu erau folosite pentru consum, compot sau hrană pentru animale, fiind transformate în borhot cele aproape sau chiar stricate, acum materia primă pentru realizarea pălincii de calitate este cea folosită pentru consum. 

De vreo 20 de ani, lucrurile s-au schimbat. Am învățat că trebuie să cumpăr fructe pentru consum. (...) Fructul pe care îl consumi din plăcere, din ăla iese o pălinca bună”, a mai explicat János András Előd. 

Reamintim că, până la data de 31 octombrie, producătorii, persoane fizice sau distilerii, se pot înscrie la concursul „Transylvania Spirit”. Informații suplimentare sunt disponibile pe https://www.transylvanianspirit.ro/. Gala de premiere va avea loc în 25 noiembrie la Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: https://zesty.ro/

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.