ACTUALITATE 11 februarie 2020

Când se înființează Dispeceratul Integrat 112 în județul Covasna?

de Daniela Luca | 1540 vizualizări

Planul autorităților a fost să finalizeze investiția în 2019

Un centru care să integreze toate structurile care gestionează apelurile de urgenţă la numărul 112 trebuia să se înființeze anul trecut în municipiul Sfântu Gheorghe, printr-un proiect coordonat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna. Din cauza lipsei unei decizii clare la nivel central, însă, nu se știe deocamdată când acesta va fi pus în funcțiune. 

Autoritățile județene anunțau anul trecut că centrul va funcţiona în incinta ISU Covasna şi va îmbunătăți  și eficientiza intervențiile în situații de urgență.

Comandantul ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea ne-a spus că deși decizia înfiinţării Dispeceratelor Integrate a fost luată la nivel naţional, nu există o procedură clară prin care acest lucru să se realizeze.

„Noi am achiziționat materiale, dar facem totul în regie proprie. Tot noi muncim, noi spargem peretele, noi văruim, noi facem tot și durează. Acum doar reamenajăm un spațiu și nu știu când va fi gata. Și de la nivel central se dorea să se facă treaba asta în toată țara, dar deocamdată e stopată, nu știu din ce motive”, ne-a spus  lt. col. Adrian Simtea. 

Centrul urma să aducă la comun toate structurile de ordine publică, Poliția, Jandarmeria, ISU și Ambulanța. 

„Asta e pură teorie. Practic nu s-a emis niciun ordin de ministru, pentru că de exemplu alte structuri aparțin de alte ministere. E o procedură complicată. Am început, dar durează. Știți bine că nimic în țara asta nu merge chiar cum vrem noi. E complicat, dar nu ne lăsăm absolut deloc. Noi mergem înainte, facem pași, dar durează. Trebuie să se stabilească la nivel central o procedură și o decizie finală, pentru că noi în județe nu avem nicio putere. Și dacă ar fi astăzi gata, Poliția și Jandarmeria nu ar putea să vină aici în niciun caz pentru că nu au cum să vină. Repet, trebuie stabilită o procedură uniformă și unitară la nivel central”, a mai adăugat comandantul ISU Covasna. 

SAJ Covasna susține ideea înființării Dispeceratului Comun

Totodată, directorul Serviciului de Ambulanță al Județului Covasna, Cristian Cimpoi, spune că Dispeceratul Comun s-ar dovedi util în cazuri conflictuale. 

„Eu cred că la nivel județean este bună inițiativa Dispeceratului Comun. A fost cazul acela Caracal care pe mine m-a îngrozit. Noi și aici avem probleme. Avem câteva puncte în județ în care am avut probleme cu romii. Ne-au agresat echipajele, au aruncat cu bolovani după mașini, aici în zona Örkő, pe la Acriș și am vorbit cu Poliția și am zis că dacă o să mai fie solicitări acolo, să fixăm un punct de întâlnire cu ei și probabil să urcăm împreună”, ne-a declarat directorul SAJ Covasna, Cristian Cimpoi. 

La nivel național există trei Dispecerate Integrate 112, în Mureș, Hunedoara și București. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.