ACTUALITATE 20 decembrie 2017

Când se deschide adăpostul de câini din Întorsura Buzăului?

de Iulia Drăghici - Taraș | 656 vizualizări

Autoritățile locale spun că lucrările de construcție s-au încheiat și că se află la stadiul de rezolvare a birocrației

Povestea adăpostului de câini din Întorsura Buzăului are un nou capitol. Autoritățile locale spun că s-au încheiat lucrările la construirea fizică a locației și că în prezent se ocupă de tot ceea ce înseamnă birocrație, avize și autorizări.

„Suntem în discuție chiar avansată cu o asociație din București. Ne-au cerut toate detaliile, proiect și ce înseamnă construcția de acolo. Ei o să ne îndrume în ceea ce trebuie să facem. Neapărat trebuie să facem serviciu de ecarisaj, de hingheri pentru prinderea câinilor și că ar fi bine să concesionăm către o firmă, pentru că primăria nu poate să gestioneze toate aceste lucruri. (...) Pe lângă acest fapt, am luat legătura și la Târgu Secuiesc cu Asociația pentru Protecția Animalelor „Benji” și de asemenea suntem în discuții. Am reușit să facem adăpostul și acum căutăm să îndeplinim tot ce se impune, pentru că nu putem să îi dăm drumul până nu avem toate avizele și autorizațiile”, ne-a declarat viceprimarul orașului Întorsura Buzăului, Ștefan Platon.

Adăpostul este situat în apropierea centrului de produs și stocat biomasă, iar, conform proiectului, acesta are o suprafață totală de 288 de metri pătrați, și între 8 și 10 cuști de 70 de metri pătrați fiecare. Aici vor putea fi „cazați” circa 40 de câini, cu toate că numărul patrupedelor comunitare din oraș ar părea că sare de 80. Planul autorităților este ca inițial să îi scoată din oraș pe cei mai mari și periculoși, iar în funcție de cum se eliberează locurile în adăpost, să fie aduși și ceilalți, până la eradicarea fenomenului care îi supără pe mulți dintre locuitorii de la blocurile din centrul orașului.

Planurile de construire a adăpostului de câini din Întorsura Buzăului au debutat oficial în septembrie 2016, când consilierii locali au votat și adoptat hotărârea prin care se iniția construirea adăpostului pentru câinii comunitari. Suma aprobată de consilieri a fost 200.000 de lei. Lucrările propriu-zise de construire a adăpostului au început în vara anului următor, mai exact în iunie, dar cu o investiție tăiată la jumătate, de 107.000  de lei, iar câteva luni mai târziu construcția a fost finalizată. Acum, autoritățile spun că vor utiliza perioada de iarnă pentru a rezolva birocrația, de altfel în mare parte foarte necesară, și că din primăvară se vor pune efectiv pe treabă.  

„În primăvară o să avem totul pus la punct”, ne-a asigurat viceprimarul Ștefan Platon.

În proiectul adăpostului este inclus și un cabinet sanitar-veterinar, care va avea un medic și o sală de operații pentru sterilizări.

„Adăpost pentru câini comunitari” este o inițiativă inclusă de autorități în Strategia pentru Dezvoltarea oraşului Întorsura Buzăului, valabilă pentru perioada 2017–2020.

Potrivit Strategiei, acest proiect „urmăreşte realizarea unui adăpost pentru câinii comunitari aflaţi în libertate, din oraşul nostru, al căror număr este în continuă creştere, reprezentând un adevărat pericol pentru cetăţeni, atât din cauza atacurilor repetate, cât şi a posibilităţii de transmitere a unor boli. Strângerea acestor câini comunitari de pe străzile oraşului presupune existenţa unui spaţiu unde aceştia vor putea fi adunaţi şi îngrijiţi”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.