ACTUALITATE 17 octombrie 2016

Când e obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă

de Covasna Media | 716 vizualizări

Echiparea autoturismelor cu anvelopele de iarnă este obligatorie din momentul în care drumurile pe care acestea circulă sunt acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, transmit reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Covasna. Nerespectarea acestei prevederi ar putea duce la amenzi de până la 2.500 de lei.

„Recomandările noastre vin ca urmare a prevederilor legale şi a obligaţiilor constituite de lege. Atunci când şoferii circulă pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei au obligaţia să echipeze corespunzător vehiculele cu anvelope de iarnă. Vehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone trebuie echipate şi cu lanţuri. Totul depinde de vreme. Ştiu că în trecut se vehiculau anumite date de când sunt obligatorii anvelopele de iarnă, dar legea nu prevede aşa ceva”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Marin.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Poliţiei Române, se specifică faptul că amenzile pentru nerespectarea prevederilor legale în privinţa folosirii anvelopelor de iarnă sunt între 1.125 şi 2.500 de lei. „Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.125 de lei și 2.500 de lei). În afară de sancționarea cu amendă, se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, arată sursa precizată.

Până să fim nevoiţi să ne echipăm autovehiculele pentru iarnă, reprezentanţii Poliţiei ne prezintă şi câteva recomandări pentru prevenirea accidentelor, mai ales în acest sezon. „Referitor la circulaţia pe timp de toamnă sau iarnă recomandăm prudenţă maximă, adaptarea vitezei în permanenţă la condiţiile de drum şi păstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă, în aşa fel încât să fie posibilă oprirea în condiţii de siguranţă, având în vedere că viteza de frânare creşte în condiţiile unui carosabil umed, acoperit cu mâzgă sau chiciură, specifică mai ales în această perioadă de toamnă. Atenţie maximă!”, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.