ACTUALITATE 29 aprilie 2020

Când ar putea începe testările COVID în laboratorul Spitalului Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1537 vizualizări

Ținta reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe este de a începe testarea COVID-19 în cadrul laboratorului propriu, în sistem integrat la nivel național, de la mijlocul lunii mai. 

Termenul, de final de lună aprilie anunțat inițial, va fi respectat din punct de vedere al livrării echipamentelor și obținerii de avize, însă va mai fi nevoie de o perioadă pentru pregătirea personalului care va lucra în laborator, a spus managerul spitalului. 

Miercuri o să fie livrate echipamentele, de luni o să înceapă echiparea și testarea liniei. Sunt două etape: o etapă în care se instalează linia, iar apoi etapa de testare și după care începe trainingul. Pe 4 și pe 5 o să vină echipele de experți de la firma care livrează aparatura. Luni, adică pe 4, o să fie instalate aceste echipamente, după care o să fie o perioadă de o săptămână în care o să lucreze colegii mei, cei patru, pe aparatură. Ținta noastră a fost să mergem în paralel și până la sfârșitul lunii să și obținem autorizația sanitară, deocamdată din punctul de vedere al respectării circuitelor și reglementărilor sanitare în această privință, ca și laborator de microbiologie. După care, ținta va fi ca în următoarea perioadă, adică mijlocul lunii, să putem efectua și noi testele respective, în regimul național, autorizat de INSP, să intrăm practic în rândul acestor laboratoare care și până acum au efectuat aceste teste”, a spus marți, într-o conferință de presă, András-Nagy Róbert.

Demersurile pentru înființarea unui astfel de laborator în cadrul Spitalului Județean au fost făcute publice de autoritățile județene încă de la sfârșitul lunii martie, de când au apărut primele cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului medical. 

Ulterior, o companie internațională cu punct de lucru în județul Covasna a făcut o donație de 100.000 de euro Spitalului, pentru achiziționarea aparaturii pentru laboratorul de testare COVID, investiție care altfel s-ar fi realizat din bugetul Consiliului Județean. 

Între timp, testele COVID pentru județul Covasna se fac și la o clinică privată din Sfântu Gheorghe, dar și în centrele acreditate din București, Brașov sau Miercurea Ciuc.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.