ACTUALITATE 29 octombrie 2009

Campanie de informare pentru vaccinul contra cancerului de col uterin

de Covasna Media | 611 vizualizări
La campania anterioară, sub o sută de fetiţe din judeţ au fost vaccinate [singlepic=493,250,250,,left]Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în colaborare cu şcolile şi medicii de familie din judeţ derulează o nouă campanie de informare a populaţiei cu privire la importanţa utilizării vaccinului împotriva cancerului de col uterin. Campania se derulează prin intermediul unor broşuri informative, a unor şedinţe de informare, cu ajutorul cadrelor didactice, al medicilor, scopul final fiind de a convinge cât mai mulţi părinţi că vaccinul le poate salva viaţa feţilelor lor.

La campania anterioară, sub o sută de fetiţe din judeţ au fost vaccinate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în colaborare cu şcolile şi medicii de familie din judeţ derulează o nouă campanie de informare a populaţiei cu privire la importanţa utilizării vaccinului împotriva cancerului de col uterin.

Campania se derulează prin intermediul unor broşuri informative, a unor şedinţe de informare, cu ajutorul cadrelor didactice, al medicilor, scopul final fiind de a convinge cât mai mulţi părinţi că vaccinul le poate salva viaţa feţilelor lor.

„Se doreşte a fi o campanie de informare cât mai mare, am primit materiale pe această temă şi care au fost distribuite în unităţile de învăţământ, vom vedea când se va relua şi vaccinarea”, a spus directoarea DSP, dr. Deme Judith. În cadrul campaniei de vaccinare anterioare, din fostul an şcolar, numai aproximativ 80 de fetiţe de clasa a IV-a au fost vaccinate, dar ele au primit toate cele trei doze de vaccin.

Dr. Deme a explicat interesul scăzut sau teama faţă de această vaccinare prin faptul că „dezinformarea” pe acest subiect a fost mai amplă şi a funcţionat mai bine decât informarea propriu-zisă. „Sper din tot sufletul ca de data aceasta să fie altfel, şi să vedem realitatea, şi anume că orice vaccin care a fost lansat a avut efecte benefice incontestabile, începând de la TBC, pestă şi aşa mai departe, orice vaccin a mai fost, a eradicat boli care înainte provocau adevărate epidemii, iar acum acei viruşi mai există doar în laboratoare în vreo eprubetă, ca să nu uităm că au existat. Orice vaccin care e pus pe piaţă e bine gândit şi îşi are rostul lui în a preveni diferite boli şi infecţii”, a completat directoarea DSP Covasna.

Şi în cadrul campaniei de vaccinare de anul trecut conducerea DSP a încurajat părinţii să-şi dea acordul pentru vaccinarea fetiţelor pentru prevenirea îmbolnăvirii de cancer de col uterin, arătând că numai la nivelul judeţului Covasna se înregistrează anual în jur de 50 de noi cazuri de cancer de acest tip.

Astfel, în fiecare an în judeţ se înregistrează 50 – 60 de noi cazuri de cancer de col uterin, dar în ţară sunt 3.000 de cazuri anual. Din jumătate din femeile din judeţ, 60% sunt la vârsta maturităţii sexuale, iar la această categorie apar în decurs de un an în jur de 50 de noi cazuri de cancer de col uterin, din care 30% în limita curabilităţii. Din cele aproape 4.000 de cazuri tumorale din judeţ, 340 sunt cancer de col uterin, cifră considerată alarmantă.

În cadrul campaniei anterioare la nivel de Covasna fuseseră distribuite aproape 1.300 de doze de vaccin, echivalentul numărului de fetiţe de la acea dată.

Ana Sidon

Teme articol: vaccin col uterin cancer
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.