Campanie de informare pentru un lapte sigur
În perioada imediat următoare, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna va demara o campanie de informare cu privire la cerințele legate de colectarea și procesarea laptelui crud. Scopul acestei campanii este de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţilor de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.
Astfel, echipe formate din medici veterinari oficiali vor avea atribuţii şi responsabilităţi pentru organizarea unor acţiuni de informare, în principal a producătorilor care livrează lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unităţile de procesare a laptelui autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, precum şi a celor care vând direct laptele crud către consumatorul final, cu privire la criteriile de calitate a laptelui crud, în special la numărul total de germeni şi numărul de celule somatice, precum şi modul în care poate fi atinsă conformitatea laptelui cu standardele Uniunii Europene.
În cadrul întâlnirilor organizate de DSVSA cu producătorii de lapte vor fi discutate aspecte privind cerinţele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească laptele crud, prevăzute de legislaţia Uniunii Europene; căile de contaminare a laptelui; regulile de igienă a mulsului ce trebuie respectate de către producători, în vederea obţinerii laptelui conform cu standardele Uniunii Europene; aspecte practice privind identificarea şi eliminarea din consumul uman a laptelui provenit de la animale bolnave, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare, după administrarea tratamentului, precum şi a laptelui care prezintă modificări de culoare, gust şi miros; răcirea şi depozitarea laptelui după muls; restricţiile privind vânzarea directă sau livrarea laptelui la centrele de colectare sau unităţile de procesare.
Materialele informative ale campaniei vor fi înmânate participanţilor la întâlnirile organizate de către DSVSA judeţene şi vor fi distribuite şi cu sprijinul administraţiei locale sau a structurilor teritoriale ale altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu (la primării, spaţii comerciale, sediile Poliţiei locale, şcoli, dispensare umane şi veterinare, biserici, cămine culturale, pieţe, târguri etc.), astfel încât informaţia să poată fi propagată cât mai extins.
România beneficiază de o perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud până la 31 decembrie 2013, iar începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud care nu respectă cerinţele legislaţiei Uniunii Europene.