ACTUALITATE 11 octombrie 2019

Campanie a polițiștilor covăsneni: de sâmbătă se schimbă legea!

de Iulia Drăghici - Taraș | 1424 vizualizări

Polițiștii de la rutieră le-au explicat șoferilor ce riscă din 12 octombrie dacă sunt prinși cu telefonul mobil 

Polițiștii covăsneni derulează joi și vineri acțiuni de informare pe raza județului despre noua legislație, care intră în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, privitoare la folosirea telefonului mobil la volan.  

În prima acțiune, de joi de la prânz, au luat parte cinci polițiști de la circulație, în frunte cu noua șefă a Serviciului Rutier, comisarul-șef Ramona Cozma. 

Filtrul, care a vizat și controlul documentelor, s-a derulat la intrarea în municipiul Sfântu Gheorghe, în zona străzii Păiș David.

În acțiunea de informare, polițiștii le-au spus șoferilor că riscă să își piardă, pentru 30 de zile, permisul de conducere dacă sunt prinși vorbind la telefon sau trimițând SMS-uri. 

„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).

Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”, informează IPJ Covasna.

Acțiunile de informare continuă și vineri, însă de sâmbătă polițiștii rutieri vor începe să dea amenzi și să rețină permisele celor care nu respectă noile prevederi legislative. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.