ACTUALITATE 1 octombrie 2012

Campania F.O.C. – Flăcările Omoară Copii

de Covasna Media | 451 vizualizări

Un copil pe săptămână arde în România. Poate părea şocant, dar, din păcate, acestea sunt statisticile în România ultimilor doi ani. Din 39.760 de incendii produse la nivelul ţării, 22.160 au avut loc la locuinţe şi gospodării, iar din cele 1.709 de victime ale acestor incidente, 153 au fost copii.

La nivelul judeţului Covasna, în ultimii doi ani au avut loc 330 de incendii produse la locuinţe şi gospodării, în urma cărora 5 copii au fost victime ale flăcărilor.

O locuință sau o gospodărie în flăcări înseamnă întotdeauna o mare dramă. Dar ce se întâmplă când un copil e înăuntru şi nu mai poate fi salvat? Adevărul e că rareori copiii mor din cauza focului în sine. În schimb, ei se luptă să scape, se zbat pentru viaţa lor. Dar mor încet, agonizant, asfixiindu-se prin monoxid de carbon, fum şi alte gaze toxice. Apoi, căzuţi la pământ, devin o pradă uşoară pentru flăcări. Totul pentru că părinţii, de cele mai multe ori, îi lasă singuri în casă şi încuiaţi.

Nu priviţi aceste rânduri ca pe o pierdere de timp. Citiţi-le ca pe câteva sfaturi din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Covasna, din partea unor oameni care au şi ei copii şi familii. Nu dorim ca şi copiii dumneavoastră să devină o statistică!

F.O.C. – Flăcările Omoară Copii este o campanie de educare publică a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu sprijinul E-On România, ce se derulează în perioada septembrie 2012 – martie 2013. La finele ei, speranţa cea mai mare este că numărul de incendii la locuinţe şi al victimelor din rândul copiilor să fie reduse.

Cele mai importante aspecte de reţinut sunt cunoaşterea cauzelor de incendiu şi a modurilor lor de prevenire, importanţa educaţiei anti-incendiu în familie şi necesitatea supravegherii copiilor.

Atenţie Părinţi

Recomandări pentru siguranţa copiilor.

Învaţă copilul:

• Să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau alte surse de aprindere;

• Să se salveze în caz de incendiu sau alt pericol;

• Să anunţe la 112 orice situaţie care îi pune viaţa în pericol.

Pentru siguranţa copilului tău:

• păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care copiii nu au acces;

• înlăturaţi orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor;

• nu lăsaţi copiii singuri în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcţiune;

• odată cu creşterea, copiii trebuie învăţaţi cum să utilizeze sursele de aprindere şi să se comporte în situaţii de pericol.

Învaţă copilul următoarele reguli ce îi pot salva viaţa în situaţii critice:

• dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuinţa şi să anunţe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

• dacă nu poate părăsi locuinţa, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 (numărul unic pentru urgenţe) şi să anunţe evenimentul precizând adresa, precum şi faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră şi să strige după ajutor;

ATENŢIE! nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuinţă;

• dacă i s-au aprins hainele, trebuie să se lase pe sol şi să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

• atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâş pentru a evita inhalarea acestuia.

(Biroul de Presă al ISU Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.