ACTUALITATE 28 februarie 2010

Câinii comunitari intră în școli

de Covasna Media | 1506 vizualizări
În luna martie, Adăpostul pentru Câini de la Câmpu Frumos va derula o acţiune de interacţionare a copiilor cu patrupedele. În primul trimestru de funcţionare, de aici au fost adoptaţi aproape 40 de câini. 01mar2010-cainiPrimul trimestru de funcționare a Adăpostului pentru câini comunitari din Sfântu-Gheorghe s-a dovedit unul foarte bun, astfel că din cei 120 de câini care au trecut pe aici, aproape 40 au fost dați spre adopție, un număr apreciat drept cel mai bun din țară, la nivelul nostru. Reprezentanții Adăpostului, Horia Kraus și medicul veterinar Kondor Attila, au prezentat vineri primele date legate de funcționarea Adăpostului

În luna martie, Adăpostul pentru Câini de la Câmpu Frumos va derula o acţiune de interacţionare a copiilor cu patrupedele. În primul trimestru de funcţionare, de aici au fost adoptaţi aproape 40 de câini.

01mar2010-cainiPrimul trimestru de funcționare a Adăpostului pentru câini comunitari din Sfântu-Gheorghe s-a dovedit unul foarte bun, astfel că din cei 120 de câini care au trecut pe aici, aproape 40 au fost dați spre adopție, un număr apreciat drept cel mai bun din țară, la nivelul nostru.

Reprezentanții Adăpostului, Horia Kraus și medicul veterinar Kondor Attila, au prezentat vineri primele date legate de funcționarea Adăpostului, precum și acțiunile care vor avea loc chiar începând cu luna martie.

„Sunt cifre foarte bune, noi suntem foarte bucuroși că într-o zonă foarte conservatoare ca a noastră oamenii au înțeles menirea adăpostului. Nu mă așteptam să acționeze atât de prompt”, a spus directorul Adăpostului, Horia Kraus.

Din cei 40 de câini adoptați, 27 au fost dați în acest an, inclusiv unor oameni din afara județului.

Tot la finele săptămânii trecute a avut loc și prima ședință de eutanasiere, în care au fost adormiți 6 câini – patru dintre ei fiind prea bătrâni, bolnavi și necomunicativi, unul prea agresiv, iar altul grav rănit de autobuz.

În mod normal, legea permite eutanasierea câinilor după 30 de zile de la aducerea lor, însă la Adăpostul de la Câmpu Frumos se merge pe ideea adopției câinilor și pe educarea populației să nu mai lase câinii pe stradă.

Câinii și copiii

Directorul Adăpostului, Horia Kraus, a anunțat vineri și că din a doua parte a lunii martie vor da startul unei acțiuni care vizează educația copiilor în ceea ce privește câinii vagabonzi.

Astfel, în baza unui protocol cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), el și administratorul Tibi bacsi vor merge în clasele I – IV însoțiți de doi câini de la adăpost, bine dresați și care fac giumbușlucuri, iar copiii pot interacționa cu ei și pot cunoaște poveștile, multe dramatice, ale câinilor aduși la adăpost.

„Sperăm ca prin asta să creem o punte cu copiii. Acest program este un preambul pentru ceea ce vrem, adică să aducem aici copii cu clase, să petreacă câteva ore aici, pe bază de programare. Vor putea face curat în boxe, să plimbe câinii, să aibă o zi la adăpostul de câini. Vom planta aici copăcei, vom pune băncuțe...”, a spus Kraus. Medicul Kondor Attila, care se ocupă de câinii de la Adăpost, a apreciat ideea ca fiind una foarte bună și populară, care va prinde bine în rândul copiilor.

„Câinii sunt folosiți ca terapie, mai ales la copii, ca și caii, la noi nu e încă la modă, dar va fi un succes acest program”, a spus el.

Harta canină a orașului

Tot în luna martie începe și o acțiune de voluntariat în care patru persoane vor umbla prin oraș, în diferite cartiere, și vor nota ce câini văd și care sunt specificitățile lor.

„Vrem să identificăm acești câini care aparțin de blocuri, să facem o înțelegere cu oamenii, pe bază de hârtii, să aducem câinele, îl sterilizăm, vaccinăm, facem carnet de sănătate și dacă ei își asumă responsabilitatea îl dăm înapoi la respectivul bloc. Din 20 de familii măcar 10 familii să fie de acord, și ei plătesc costurile la operație“, a mai spus Horia Kraus.

În acest fel, se speră că va exista un recensământ al câinilor vagabonzi din oraș și care sunt zonele unde populația îi ține pe lângă blocuri, acești câini devenind uneori un real pericol.

Potrivit directorului Adăpostului, din calculele lor reies cam 7-800 de câini vagabonzi, mulți pe platforma IMASA, unde sunt firme. Horia Kraus spune că intenționează să discute cu patronii pentru sterilizarea acestor câini. Totodată, spune medicul Kondor Attila, foarte mulți din câinii pe care îi vedem acum hoinărind pe străzi au proprietar, care însă îi lase să umble liberi și seara patrupedele se întorc acasă. Pentru aceste situații reprezentanții Adăpostului spun că trebuie intervenit și să fie introdusă chiar o amendă sombolică, pentru a elimina acest obicei prost.

Mai mult, numărul mare al câinilor care umblă în haite în această perioadă se explică prin faptul că este perioada de împerechere și atât cei vagabonzi, cât și cei lăsați liberi de stăpân se adună în număr mai mare în unele zone.

Echipaj propriu de adunat câini

Deocamdată, acțiunea de strângere a câinilor vagabonzi este realizată de Poliția Comunitară și Biroul de Gospodărire Comunitară, dar din luna mai Adăpostul va avea propriul echipaj, cu pistol cu tranchilizante și girofar, care va aduna câinii. „Adăpostul poate în 10 – 15 ani va rezolva problema, dar nu acum. Problema câinilor începe de la oameni, asta e toată baza pe care ar trebui să o înțeleagă oamenii. Dacă avem câini bolnavi pe stradă automat pot fi și copiii, oamenii, ei trebuie să ia atitudine. Mă bucură că vin oamenii la noi şi începe să se facă un rulaj”, a mai spus Kraus.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.