ACTUALITATE 18 martie 2009

Cadrele didactice maghiare ameninţă cu proteste

de Covasna Media | 593 vizualizări

Uniunea Cadrelor Didactice Ma ghiare din România (UCDMR) ameninţă că va organiza acţiuni de protest, dacă inspectorii şcolari generali de etnie maghiară din Harghita şi Covasna vor fi înlocuiţi şi dacă planurile de şcolarizare vor fi modificate. Într-o declaraţie remisă presei, UCDMR consideră că este de nepermis ca planurile de şcolarizare să nu ofere condiţii instituţionale optime pentru asigurarea continuării studiilor în limba maghiară. „Instrucţia în limba maternă reprezintă premisa de bază a conservării identităţii naţionale. Atragem atenţia Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării asupra respectării riguroase a acestor cerinţe“, se arată în declaraţia menţionată.

De asemenea, organizaţia profesională a dascălilor maghiari este de părere că, în Harghita şi Covasna, inspectorul general trebuie să fie de etnie maghiară, „pentru ca, dincolo de competenţele de specialitate, să se bucure de sprijinul organizaţiilor de apărare şi reprezentare a instrucţiei şi educaţiei în limba maternă şi de susţinerea asociaţiei părinţilor“.

UCDMR susţine ca şi în celelalte judeţe în care există elevi maghiari, unul din inspectorii generali adjuncţi să aibă apartenenţă etnică maghiară, la fel cum s-a întâmplat în anii precedenţi. În finalul documentului, cadrele didactice maghiare ameninţă că dacă vor fi îngrădite şi nerespectate cele mai importante drepturi democratice ale convieţuirii, vor alege, împreună cu părinţii, calea legală a protestului civic.

Agerpres

Teme articol: maghiari profesori inspectori
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.