Cadouri cu suflet
Căţeii de la Adăpostul pentru câini comunitari s-au între cut sâmbătă să cucerească inimile celor veniţi să-şi aleagă un prieten.
De Moş Nicolae, locuitorii din Sfântu-Gheorghe au avut ocazia de a le dărui celor dragi un cadou mai special. Daruri care latră, care te iubesc pe viaţă şi fără să stea pe gânduri, mici ghemotoace de blană sau paznici credincioşi pe lângă casă, căţeii de la Adăpostul pentru câini comunitari Sfântu-Gheorghe s-au întrecut sâmbătă să cucerească inimile celor veniţi să-şi aleagă un prieten.
Acţiunea a fost intitulată Ziua Adopţiilor la Adăpostul pentru câini comunitari şi a atras mai mulţi iubitori ai patrupedelor. Vedetele au fost aproape 50 de căţei, de la micuţi care abia au făcut ochi şi te muşcau timid de degete, până la voinici care înainte de a ajunge aici hoinăreau pe străzile din municipiu. Toţi parcă te rugau din priviri şi din coadă săi iei acasă, iar în urma adopţiei 8 şi-au găsit un nou stăpân.
Prima tânără care a adoptat un căţel a fost Dombara Timea, care s-a gândit ca în seara de Moş Nicolae să-i facă bunicii o bucurie şi să-i dăruiască un căţel pe care îl va îngriji în gospodăria ei de la Ozun.
„Câinele bunicii a murit şi vrem să-i facem o surpriză. Nu ne-am gândit încă ce nume să îi dăm, o lăsăm pe ea să aleagă”, spune Timea.
Carnet de sănătate şi analize la zi
Din cei 8 căţei adoptaţi, 5 au fost luaţi pe loc şi 3 au fost „rezervaţi” urmând a fi luaţi zilele acestea. Fiecare are propriul carnet de sănătate şi analizele la zi, iar adoptatorii au primit şi diplome şi certificate de adopţie.
„Am avut prima acţiune intitulată Ziua adopţiilor. Este un eveniment pe care îl vom derula periodic, undeva o dată la 2 luni, lumea să afle, să ştie, să se familiarizeze cu încă o sărbătoare i-am zis noi, Ziua Adopţiilor, dacă toată lumea tot sărbătoreşte, să sărbătorim şi noi. Ideea e ca oamenii să vină, să intre în contact cu căţeii, cu animalele noastre de aici şi să adopte câte un câine. (...) În general se caută câinii mici bineînţeles, toată lumea are i-aş spune un „fix”, şi anume că un câine mic se poate educa şi există o doză de adevăr, dar nu e sută la sută adevărat. Cu un câine se poate lucra şi de la un an jumate şi de la 3 ani, cazuri sunt destule. La noi se cer câinii mici, pentru copii, tocmai de aceea am făcut acţiunea acum, pentru că e Moş Nicolae, dar am avut surpriza săptămâna trecută să dăm cel mai bătrân câine din adăpost, chiar făcusem un pariu cu oamenii mei, le-am şi zis să-l lase acolo, că ăla e al nostru şi stă acolo, dar săptămâna trecută a venit cineva şi l-a luat la o curte, pe lanţ, pentru pază şi nu ne-a venit să credem, peste 8 ani avea câinele, ceea ce e un semn nemaipomenit”, poves teşte organizatorul evenimentului, directorul Adăpostului, Horia Kraus.
Şi primarul va adopta
Printre cei care au venit să viziteze sâmbătă Adăpostul l-am găsit şi pe primarul Antal Arpad, care ne-a spus că în viitorul apropiat intenţionează să adopte şi el un căţel de aici.
„Cred că este un lucru extraordinar că se pot adopta de aici câini şi cred că e un pas foarte mare spre o lume mică dar normală fiecare adopţie, din păcate încă raportul de responsabilitate – iresponsabilitate este de 1 la 10, deci cam la 10 câini fără stăpân, se găseşte sau găsim o persoană care să adopte, dar trebuie început undeva şi cred că mergem pe un drum bun şi poate peste 10 ani o să ajungem să nu mai avem câini comunitari în Sf.Gheorghe”, a spus primarul.
Cu ocazia adopţiei de Moş Nicolae, organizatorii le-au arărat celor prezenţi şi cât de abili sunt căţeii. În grădiniţa lor special amenajată ei au sărit peste gărduleţe, au mers în zig zag şi au trecut prin cauciucuri, spre deliciul copiilor.
Fiecare are o poveste
De câinii de aici se ocupă Tibi bacsi, administratorul Adăpostului, un mare iubitor de câini care îi plimbă, îi dresează şi îi învaţă tot felul de giumbuşlucuri. Îi cunoaşte pe toţi: „unul e mai blând, pe altul l-a lovit maşina, el era să moară, ea e Bella, frumoasa Adăpostului, a stat în perfuzii dar acum e bine”. „Fiecare până la urmă are povestea lui. Interesant e că ăsta primul, de 11 luni, acum 4 luni când l-am adus aici era un câine foarte mic, slab, o săptămână nu-i dădeam şi se sfârşea, mânca pâine şi îi curgea sânge din gingie, aşa cu lapte şi pâine uitaţi ce câine am făcut din el, şi nici nu-l dăm, o să fie emblema Adăpostului”, povesteşte Tibi bacsi.
Iar de dragostea câinelui vagabond nu poţi să te îndoieşti, mai spune el. Trecuţi prin greutăţile vieţii pe stradă, hoinarii de cartier sunt mai afectuoşi, ţin mai mult la stăpân şi dacă cineva se ocupă de ei, îşi arată mai repede afecţiunea decât alţii.
„Eu am devansat 6 decembrie, de două săptămâni i-am dus soţiei unu mic, frumos, la mine deja cadoul de Mikulas e rezolvat”, mai spune Tibi bacsi. Tot el ne spune că aceşti câini sunt aduşi de pe stradă, de Poliţia Comunitară, dar mai sunt şi surprize ca atunci când s-au trezit cu 6 puiuţi frumoşi lăsaţi în apropiere de adăpost, aduşi nu se ştie de cine. La Adăpost a ajuns odată şi un mic viteaz care a băgat spaima în oamenii care se aflau la Evidenţa Populaţiei şi care au sunat disperaţi că un câine fioros a intrat în sediu. Căţelul de fapt se pierduse şi a ajuns astfel la Adăpost, fiind recuperat ulterior de stăpânul fericit că şi-a regăsit animăluţul.
Pensiune pentru câini
Pentru a produce venituri şi a nu depinde de fondurile Primăriei, conducerea Adăpostului intenţionează ca anul viitor să amenajeze în apropiere de acesta şi o pensiune pentru câini şi posibil pisici, destinată celor care pleacă în concedii şi nu au unde să-şi lase animalele.
„O să funcţioneze perfect în concedii, vara şi iarna, omul vine, aduce câinile, facem cu curte separată în interior la fiecare, cu toate condiţiile, omul plăteşte o taxă şi lasă câinele cât e plecat în concediu, cu chitanţă, frumos. Deja sunt mulţi care se interesează“, a spus Horia Kraus.
Clădirea deja există şi acum se prezintă sub forma unei magazii, urmând a fi modernizată, compartimentată şi dotată. Capacitatea pensiunii s-ar ridica uneva la 30 – 40 de câini. „Scopul este să producem şi noi nişte venituri, să nu stăm pe banii Primăriei”, a spus Kraus.
De asemenea, după ce finalizează şi restul lucrărilor începute la Adăpost – pentru care ar mai fi nevoie de 150.000 de lei –, precum şi pensiunea, conducerea Adăpostului intenţionează să acceseze un proiect european pentru reintegrarea patrupedelor.
Unicitatea Adăpostului comunitar de la Sf.Gheorghe în peisajul adăposturilor canine este acela că dincolo de îngrijirea şi găzduirea câinilor oferă şi programe de socializare, reintegrare şi dresaj, însă pentru ca acest lucru să se extindă şi să se dezvolte se doreşte accesarea unor fonduri europene, care să permită şi angajarea unui personal care să se ocupe numai de reintegrare.
Adăpostul pentru câini a fost deschis la mijlocul lunii octombrie, proiect la care Primăria a contribuit până acum cu 100.000 de lei şi a mai promis încă 150.000. Prin acest proiect se mai doreşte totodată şi amenajarea unui crematoriu pentru câini, dar cum documentaţia de mediu este stufoasă, varianta rămâne de analizat.
Ana Sidon
Foto: Vargyasi Levente