ACTUALITATE 20 noiembrie 2019

(Update) Cadavre de porci găsite în lacul de lângă comuna Vârghiș

de Iulia Drăghici - Taraș | 5484 vizualizări

UPDATE: Conform informării telefonice primite de la laboratorul acreditat din jud.Prahova, la care au fost trimise probele recoltate din cadavrele de porcine găsite în lacul de lângă com.Vârghiș, rezultatele sunt negative. Nu s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane.

Având în vedere faptul că în cursul zilei de azi DSVSA Covasna a mai fost sesizat de un nou incident – pe fondul vânătoare nr. 3 Cormos, la locul de furajare suplimentară a mistreților, au fost găsite resturi dintr-un șoldan de porc domestic - DSVSA și IPJ vor continua ancheta pentru depistarea persoanei care poate periclita situația epidemiologică din zonă.

Știrea inițială: În după-masa zilei de 19.11.2019 DSVSA Covasna a fost sesizat asupra faptului că într-un lac de lângă localitatea Vârghiș au fost văzute două cadavre de porci domestici.

Personalul de specialitate din cadrul DSVSA a informat imediat prefectul județului Covasna și a luat legătura cu primăria și medicul veterinar din localitatea Vârghiș.

La fața locului s-a constatat că în lacul cel mai apropiat (din cele trei existente) de localitatea Vârghiș sunt două cadavre de porcine. S-a solicitat sprijinul ISU Covasna pentru scoaterea cadavrelor din lac. Personalul ISU, cu ajutorul unei ambarcațiuni de intervenție a reușit ca până la ora 22,00 să scoată porcii din apă. Era vorba de doi porci de aproximativ 130 kg, cu cozile tăiate, ceea ce denotă faptul că s-au născut într-o exploatație comercială, fără crotalii auriculare sau semne că ar fi fost vreodată identificate. Cadavrele au fost transportate la groapa săpată la locul identificat în prealabil și aprobat prin CLCB pentru îngroparea porcinelor în cazurile excepționale, unde s-au recoltat probe pentru examen de laborator, iar până la ora 22,30 ele au fost îngropate în condiții de biosecuritate dezinfectând persoanele și utilajele care au participat la acțiune.

În dimineața zilei de 20.11.2019 probele prelevate au fost transportate la laboratorul acreditat din jud. Prahova.

DSVSA a demarat o anchetă epidemiologică, precum și una privind identificarea și mișcarea porcinelor în din zonă.

Prin Instituția prefectului a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Județean pentru demararea unei anchete.

Sursă: Comunicat de presă DSVSA Covasna,  director executiv, dr. Sikó Barabási Sándor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.