ACTUALITATE 6 decembrie 2015

Bugetul pe 2016. Salariul minim nu se mai majorează la 1200 de lei, „Prima Casă” continuă

de Covasna Media | 561 vizualizări

Bugetul pentru 2016 este gata. Primele date au fost publicate în urmă cu câteva zile de Ministerul Finanţelor. La o primă vedere se observă că bugetul este mai mare decât în 2015 şi a fost influenţat de contextul internaţional dificil, în sensul că Ministerul Apărării a primit mai mulţi bani. Au contat însă şi cerinţele oamenilor care au protestat în stradă, după tragedia Colectiv, căci sume în plus au primit şi sănătatea şi educaţia.

Apărarea şi siguranţa naţională sunt domeniile care au primit cei mai mulţi bani în plus, în proiectul de buget pe 2016. Astfel, Ministerul Apărării va avea la dispoziţie anul viitor 10,3 miliarde de lei, cu patru miliarde în plus, comparativ cu 2015. Iar bugetul Ministerului de Interne va creşte cu 2,8 miliarde de lei, la aproape 11 miliarde de lei.

Mai mulţi bani au fost alocaţi şi pentru Educaţie şi Sănătate, în vreme ce Ministerul Fondurilor Europene va avea un buget aproape dublu comparativ cu acest an.

Ministerul Muncii este însă marele perdant. Anul viitor, va putea conta pe 33 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei mai puţin decât în 2015.

După fondurile pierdute la rectificarea din acest an, Ministerul Transporturilor va începe şi anul viitor cu un buget diminuat. Vor fi cu aproape trei miliarde de lei mai puţini bani pentru investiţii în autostrăzi, căi ferate şi aeroporturi.

Un caz special este la Ministerul Mediului, al cărui buget se va reduce drastic: de la 2,7 miliarde de lei, la doar 704 milioane de lei.

Potrivit proiectului de buget, Guvernul aşteaptă venituri, dar şi cheltuieli mai mari în 2016. Creşterea veniturilor va fi însă mai mică decât cea a cheltuielilor, astfel că deficitul bugetar să va apropia de limita maximă admisă de Uniunea Europeană, de 3 la sută din Produsul Intern Brut.

Pentru a păstra deficitul sub această ţintă, Guvernul a decis să nu mai majoreze salariul minim pe economie la 1.200 de lei, la 1 ianuarie, aşa cum anunţase cabinetul Ponta.

„Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

De asemenea, contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii va creşte cu doar 0,1% din venitul brut al salariaţilor care contribuie, în condiţiile în care creşterea ar fi trebuit să fie de zece ori mai mare, de la 5% la 6%.

O veste bună este că Programul „Prima Casă" va continua şi anul viitor, dar plafonul garanţiilor se va reduce la 1,5 miliarde de lei, cu un miliard mai puţin decât în acest an. Se vor da aşadar credite mai puţine, dar vor fi mai ieftine, pentru că dobânda maximă pe care o vor putea practica băncile va scădea cu jumătate de punct procentual, până la nivelul indicelui Robor plus 2%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.