Bugetul județului Covasna pentru 2019 – peste 309 milioane de lei
Este cel mai mare buget din ultimii ani, spun șefii Consiliului Județean
Bugetul consolidat al județului Covasna se ridică în 2019 la peste 309 milioane de lei, adică aproximativ 66 de milioane de euro, potrivit informațiilor prezentate joi, în cadrul ședinței Consiliului Județean. Suma este cea mai mare din ultimii 4 ani, cu un plus de 40 de milioane de lei față bugetul anului trecut. Cei mai mulți bani vor merge către sistemul de sănătate, dar și în infrastructură, arată bugetul adoptat de consilieri.
Consilierii județeni au aprobat joi, 18 aprilie, bugetul consolidat al județului Covasna și au stabilit cum va fi împărțit acesta. Dacă anul trecut autoritățile declarau că au prea puțini bani să facă față tuturor necesităților instituțiilor din subordine, anul acesta fondurile sunt îndeajuns ca să acopere 100% nevoile de funcționare ale fiecăreia, a punctat în cadrul prezentării susținute pe tema bugetului, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
„S-a schimbat structura legii bugetului. Este primul an când în totalitate rămân în județ sumele după impozitul pe venit. Deci anul ăsta, în general, pot să spun în numele Consiliilor Județene, că acestea au primit mult mai mulți bani. (...) Pot să afirm că anul ăsta avem un buget mai bun decât anul trecut pentru 95% dintre localități. Dar anul trecut nu este un an bun de referință pentru că atunci am avut un buget auster și v-am spus, este și un alt tip de calcul la acest buget. (...) O să demonstrez că o să fim gazde mai bune ai banilor publici, dacă se decide local sau județean, decât dacă se decide la nivel național”, a explicat Tamás Sándor.
În ceea ce privește distribuția fondurilor, acesta a precizat că cea mai mare parte din sumă va merge către sistemul de sănătate (136 milioane de lei), urmat de domeniul construcțiilor de drumuri și poduri (84 milioane de lei), asistență socială (54,3 milioane de lei), cultură, sport și culte (32,9 milioane de lei), dar și către administrația județeană (26,6 milioane de lei). Tamás Sándor a ținut să sublinieze că aceste fonduri nu provin doar din bugetul consolidat al județului, ci și din alte surse, cum ar fi Casa de Asigurări de Sănătate, în cazul spitalului, fonduri europene sau programe guvernamentale.
Din totalul cheltuielilor de funcționare, 43,7% merg înspre asistență socială, iar restul, de 56,93% către celelalte instituții.
Investiții pe dezvoltare
În rândul investițiilor pe dezvoltare intră cele din sistemul sanitar, dar și cele care se referă la infrastructura rutieră.
La spital, pe lista de investiții pentru anul în curs se găsește extinderea secției UPU al Spitalul Județean de Urgență, dar și construirea HELIPORTULUI, construirea clădirii Boli Pneumologice, reabilitarea secției boli-interne, construirea clădirii Centru Stroke, achiziționarea de aparatură medicală și reabilitarea instalației de canalizare la Spitalul Județean de Urgență.
În rândul celor mai importante lucrări de infrastructură se regăsesc proiectele de reabilitare drum județean „Interjud Covasna-Harghita” și reabilitare drum județean „Interjud Covasna-Brașov”. De asemenea, prin finanțare PNDL se va lucra în acest an și la modernizarea DJ 121A Boroșneu Mare-Întorsura Buzăului, reabilitarea podului pe DJ 121A, demolarea podului metalic existent și construirea unui pod nou peste pârâul Aita, reabilitarea podului și modernizarea DJ121 A Moacșa-Pădureni.
La investiții serioase din punct de vedere al bugetului, menționate în ședința de joi se găsește și reabilitarea Muzeului Național Secuiesc.
În lista investițiilor pe care le mai are în vedere CJ se numără și extinderea, modernizarea Școlii Gimnaziale Speciale Sfântu Gheorghe, reabilitarea Castelului Miko de la Olteni, reconstruirea complexului de clădiri de la Malnaș Băi, finalizarea lucrărilor la Galeria de Arte, dar și construirea a trei case tip familial pe raza județului.
Au fost incluse în buget și finalizarea lucrărilor la Centrul de agrement de la Comandău (3,5 milioane de lei), dotarea ISU și deschiderea punctului de lucru de la Baraolt (3,3 milioane de lei) sau investiții și funcționare pentru Serviciul Salvamont (2,5 milioane de lei).
Totodată, peste 4,36 milioane de lei vor ajunge în programul Lapte și corn.
„Am avut probleme, nu ascund acest lucru, dar le-am rezolvat. (...) V-am spus, pentru județul nostru acest program înseamnă un milion de dolari. Propunerea noastră, de ani de zile către Guvern este să regândească acest program. Din punctul nostru de vedere ar fi mai eficient dacă am putea atinge scopul să dea cel puțin o masă caldă pe zi pentru elevi. (...) Știu carențele și laturile negative ale acestui program, dar nu am reușit să îi convingem. Este un program european și organizat la nivel național, desigur noi trebuie să mergem pe legislația actuală”, a spus Tamás Sándor.
Nu în ultimul rând, președintele CJ Covasna a prezentat și ideea Programului Județean de Dezvoltare Locală, derulat după modelul PNDL și desfășurat pe mai multe axe: reabilitarea și echiparea cabinetelor medicale din zona rurală, reabilitarea bibliotecilor sau încăperilor memoriale din zona rurală, programe de After School, reabilitarea grădinițelor și școlilor din mediul rural, reabilitarea și dotarea căminelor culturale, dar și a bazelor sportive, construcția de terenuri de joacă sau Primul Ghiozdan.
Fiecare locație pentru care se depune proiect ar urma să obțină cel mult câte 25.000 de lei. Principalele condiții ar fi ca autoritatea locală să contribuie de asemenea cu măcar aceeași sumă ca cea finanțată, dar și ca imobilul sau spațiul unde urmează să se facă aceasta să fie în proprietatea autorităților publice.
Peste 7,4 milioane de lei pentru ONG-uri, sport și culte
Anul acesta se va redeschide și concursul de proiecte pentru ONG-uri, culte și asociații sportive, a mai spus liderul CJ.
Astfel, potrivit bugetului votat de consilierii județeni, 1,8 milioane de lei vor merge către culte, dintre care 300.000 de lei pentru refacerea Casei Parohiale din Bixad, câte un milion de lei pentru asociațiile care desfășoară activități în domeniile asistență medicală și socială, respectiv cultură, timp liber, 3,2 milioane de lei pentru echipele sportive din județ, dar și alți 150.000 de lei pentru asociațiile de tineret din județul Covasna.
„Anul trecut nu am avut bani, dar anul ăsta am o veste bună pentru ONG-uri, culte, asociații sportive: am ridicat puțin suma care se poate accesa”, a spus Tamás Sándor.
Bugetul pe anul 2019, de peste 309 milioane de lei, este cel mai mare din ultimii 4 ani, arată statistica CJ, care dezvăluie și că în 2018 bugetul a fost de aproape 270 milioane de lei, în 2017 de 235 milioane de lei, iar în 2016 de 197 milioane de lei.