ACTUALITATE 29 octombrie 2021

Blocul Sing Sing va fi reabilitat

de Iulia Drăghici - Taraș | 994 vizualizări

Peste 13,7 milioane de lei va costa reabilitarea blocului cunoscut sub numele „Sing Sing” din cartierul Ciucului al municipiului Sfântu Gheorghe. Fondurile vor fi asigurare din bugetul de stat și bugetul local, spun autoritățile. Lucrările ar urma să înceapă anul viitor, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Avem semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, prin care se transformă în bloc de locuințe sociale de două și trei camere. Și aici, construcția va începe anul viitor. Avem în curs de execuție proiectul tehnic. Sunt opt nivele și pe fiecare nivel cred că sunt opt sau nouă apartamente”, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, joi, într-o conferință de presă. 

Autoritățile spun și că între timp trebuie să găsească o locație temporară, unde să se mute persoanele care încă locuiesc în clădire, respectiv adăpostul de noapte. 

Blocul social din Ciucului, cunoscut cu numele de Sing Sing, a fost de-a lungul timpului un spațiu problemă pentru comunitate și autorități, din cauza condițiilor de neimaginat în care locuiau foștii chiriași. În 2013/2014, o parte dintre aceștia au fost mutați în blocurile sociale din zona străzii Lunca Oltului. 

În blocul Sing Sing din Ciucului locuiau 600 de oameni. Un sat întreg. Când am spus că vom desființa acel bloc, nu m-a crezut aproape nimeni. Atunci când am desființat, am construit un sistem prin care am spus că toată lumea trebuie să simtă că poate să meargă în sus dacă respectă regulile sau poate să meargă în jos dacă nu respectă regulile. Dacă astăzi cineva face o analiză, își va da seama că 85% dintre cei care au fost în acel bloc s-au dus sus. Probabil că sunt 15 care s-au dus în jos. Dar dacă nu am fi făcut acest lucru, atunci 95% mergeau în jos. (...) Mulți au uitat acest lucru. Inclusiv cei din Ciucului au uitat ce a însemnat în viața lor acel bloc în care locuiau 600 de persoane. Și încă sunt multe probleme în Ciucului. Nu vreau să spun că am rezolvat toate problemele, dar dacă va exista mai multă solidaritate și mai multă responsabilitate, lucrurile vor merge înainte”, a declarat și primarul Antal Árpád marți, într-o altă conferință de presă. 

În cartierul Ciucului sunt în derulare mai multe investiții, potrivit autorităților locale: construirea unor terenuri de sport (aproape 4 milioane de lei, fonduri europene, achiziția publică pentru lucrări va fi lansată în decembrie), construirea unui centru comunitar (peste 522.000 de lei, fonduri europene, lucrări de construcții în execuție), amenajarea unui spațiu care să fie folosit drept piață agroalimentară, reabilitarea Grădiniței cu program prelungit Árvácska (aproape 3,9 milioane de lei, fonduri europene, demers aflat la stadiul de finalizare a proiectului tehnic; și autorizația ISU este în curs de obținere), asfaltarea străzii Romulus Cioflec, reabilitarea a două parcări, dar și altele. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.